Wykonanie
Gorgonzola to miękki, włoski
ser z niebiesko-zieloną pleśnią. Wywodzi się z Lombardii, gdzie produkuje się go od końca IX wieku. Jest bardzo intensywny w smaku i zapachu, stąd też albo się go lubi, albo nie. Osobiście omijam tego typu
sery szerokim łukiem, gdyż są dla mnie za gorzkie. Jest jednak kilka połączeń, które sprawiają, że gorgonzola smakuje dobrze nawet osobom nie lubiącym
serów z niebieską czy zieloną pleśnią. Jednym z nich jest podanie jej z
gruszkami. Do moich ulubionym przepisów należy gorgonzola zapiekana w cieście francuskim z
gruszkami i odrobiną
tymianku. Proste, ale bardzo efektowne.
ciasto francuskie2 średnie
gruszki100-150 g gorgonzoli
tymianekPrzygotowujemy 6 foremek o średnicy 7-8 cm. Wycinamy
ciasto francuskie i wykładamy je do posmarowanych
masłem foremek.
Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Do foremek wkładamy gorgonzolę wymieszaną z
gruszką i posypujemy z wierzchu
tymiankiem i wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Przekąska smakuje najlepiej na ciepło. Jej idealnym dopełnieniem może być lampka
czerwonego wina.
