Wykonanie
Mam czasami taki dzień, że chce mi się czegoś bardzo ale jeszcze bardziej nie chce mi się tego robić. Wczoraj na przykład przyszła ochota na "coś słodkiego". W naszym domu takie chwile traktowane są jak święto bo
słodyczy nie jadam i jak dla mnie mogłyby kompletnie nie istnieć. Ale są, stąd od czasu do czasu ochota przychodzi. Nie wiem jak i dlaczego ale moje
kubki smakowe domagają się i już. Co zrobić?Gdy chęć do jedzenia jest większa niż chęć do gotowania, świetnym wyjściem jest gotowe
ciasto francuskie, do którego można dodać "co dusza zapragnie". Jak mamy chęć na słone może to być
ser,
szynka,
szpinak,
pomidory czy
grzyby. Słodkie pragnienia zaspokoi
konfitura,
miód,
owoce czy
czekolada. Wystarczy zawinąć w ciasto i upiec. Błyskawiczna przekąska.
Jeśli chodzi o prędkość, muszę się pochwalić, że jestem szybsza od światła. Niedawno w moim bloku zamontowano światło na korytarzu, które reaguje na ruch. Za każdym razem gdy ścigam się z fotokomórką - ja wygrywam. Mała rzecz a cieszy :)
Składniki:gotowe
ciasto francuskieja dodałam
konfiturę z aronii z
gruszką i nutellę
jajko do posmarowania ciastaPłat ciasta kroję na równe prostokąty. Musi wyjść parzysta ilość. Na jednej połowie układam nadzienie a na drugiej wycinam otwory dzięki którym
ciasteczka będą oddychać. Przykrywam i smaruję
jajkiem.Piekę w 200 stopniach przez 20 minut.