ßßß Cookit - przepis na drożdżowy wieniec z makiem

drożdżowy wieniec z makiem

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak u Was, ale u mnie, podobnie jak bez piernika, świąt bez makowca nie ma. Od najmłodszych lat pamiętam, że to sztandarowe ciasta, które pojawiały się na naszym świątecznym stole, nie tylko bożonarodzeniowym, ale również wielkanocnym. To właśnie wtedy po raz pierwszy zaprzyjaźniłem się z kuchnią, a zwłaszcza z jej słodką stroną. Bo nikt inny, jak mały Sosny pomagał mamie przy wypiekaniu świątecznych ciast. Pamiętam też zabawną historię, kiedy mama piekła makowiec na szkolne spotkanie wigilijne, a ja nie mogłem się powstrzymać i wyjadłem z blachy prawie pół ciasta! Mama lekko się zdenerwowała jak to zobaczyła, ale na szczęście było jeszcze na tyle czasu, żeby zdążyła upiec drugie ciasto. Tak wyglądały moje słodkie początki w kuchni, a zamiłowanie do pieczenia pozostało na dłużej. Tym razem podaję Wam przepis na makowiec w innej wersji niż piekliśmy go zwykle w domu.
masa makowa:
200 g niebieskiego maku
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżki płynnego miodu
3 łyżki cukru
Mak umieścić w rondelku, zalać wrzątkiem i gotować na średnim ogniu przez ok 5-10 minut. Jeśli woda wyparuje, dolać więcej wrzątku. Ugotowany mak przesypać do gęstego sitka i odstawić do ocieknięcia na ok. 1 godzinę. Odcedzony mak połączyć z cukrem, miodem oraz skórką z pomarańczy i mielić lub miksować w blenderze. Odstawić.
ciasto:
120 ml mleka
5 g drożdży instant
300 g mąki
50 g cukru
30 g masła
1 jajko
Mleko rozpuścić w masłem i odstawić do przestudzenia. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać drożdże oraz cukier i wymieszać. Do suchych składników dodać przestudzone masło z mlekiem oraz wbić jajko. Wyrabiać hakiem przez 10 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na papier do pieczenia obficie oprószonym mąką. Rozwałkować na prostokąt o bokach ok. 20x30. Na ciasto wyłożyć przygotowaną wcześniej masę makową i zawinąć dłuższym bokiem zwinąć w roladę. Brzegi ciasta dokładnie zlepić. Wałek wypełniony makiem naciąć wzdłuż tak aby widoczne było jego wnętrze, jednocześnie pozostawiając z lewej strony margines (krok po kroku). Następnie złapać za prawy koniec ciasta i skręcać je wokół własnej osi i układać w koło, tak aby powstał wieniec. Trzymany w rękach koniec ciasta połączyć z lewym końcem rolady. Uformować regularny wieniec i posmarować roztrzepanym jajkiem. Gotowy wieniec wraz z papierem przenieść na blachę piekarnika. Piec w 170 º C przez ok. 30 minut. Na złoty kolor. Odstawić do wystudzenia. Przed podaniem polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/12/drozdzowy-wieniec-z-makiem.html