Wykonanie

Nie wiem jak u Was, ale u mnie, podobnie jak bez piernika, świąt bez makowca nie ma. Od najmłodszych lat pamiętam, że to sztandarowe ciasta, które pojawiały się na naszym świątecznym
stole, nie tylko bożonarodzeniowym, ale również wielkanocnym. To właśnie wtedy po raz pierwszy zaprzyjaźniłem się z kuchnią, a zwłaszcza z jej słodką stroną. Bo nikt inny, jak mały Sosny pomagał mamie przy wypiekaniu świątecznych ciast. Pamiętam też zabawną historię, kiedy mama piekła makowiec na szkolne spotkanie wigilijne, a ja nie mogłem się powstrzymać i wyjadłem z blachy prawie pół ciasta! Mama lekko się zdenerwowała jak to zobaczyła, ale na szczęście było jeszcze na tyle czasu, żeby zdążyła upiec drugie ciasto. Tak wyglądały moje słodkie początki w kuchni, a zamiłowanie do pieczenia pozostało na dłużej. Tym razem podaję Wam przepis na makowiec w innej wersji niż piekliśmy go zwykle w domu.masa makowa:200 g
niebieskiego makuskórka otarta z 1
pomarańczy2 łyżki płynnego
miodu3 łyżki
cukruMak umieścić w rondelku, zalać wrzątkiem i gotować na średnim ogniu przez ok 5-10 minut. Jeśli
woda wyparuje, dolać więcej wrzątku. Ugotowany
mak przesypać do gęstego sitka i odstawić do ocieknięcia na ok. 1 godzinę. Odcedzony
mak połączyć z
cukrem,
miodem oraz skórką z
pomarańczy i mielić lub miksować w blenderze. Odstawić.ciasto:120 ml
mleka5 g
drożdży instant300 g
mąki50 g
cukru30 g
masła1
jajkoMleko rozpuścić w
masłem i odstawić do przestudzenia.
Mąkę przesiać do misy miksera, dodać
drożdże oraz
cukier i wymieszać. Do suchych składników dodać przestudzone
masło z
mlekiem oraz wbić
jajko. Wyrabiać hakiem przez 10 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na papier do pieczenia obficie oprószonym
mąką. Rozwałkować na prostokąt o bokach ok. 20x30. Na ciasto wyłożyć przygotowaną wcześniej masę
makową i zawinąć dłuższym
bokiem zwinąć w roladę. Brzegi ciasta dokładnie zlepić. Wałek wypełniony
makiem naciąć wzdłuż tak aby widoczne było jego wnętrze, jednocześnie pozostawiając z lewej strony margines (krok po kroku). Następnie złapać za prawy koniec ciasta i skręcać je wokół własnej osi i układać w koło, tak aby powstał wieniec. Trzymany w rękach koniec ciasta połączyć z lewym końcem rolady. Uformować regularny wieniec i posmarować roztrzepanym
jajkiem. Gotowy wieniec wraz z papierem przenieść na blachę piekarnika. Piec w 170 º C przez ok. 30 minut. Na złoty kolor. Odstawić do wystudzenia. Przed podaniem polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką z
pomarańczy.Smacznego! :)
