Wykonanie
Uwielbiam rogaliki, co zresztą Wam już wspominałam. Z nimi jest inaczej niż z
ciastem, zawsze mi się wydaje, że wzięłam tylko malutki kawałekOczywiście na jednym nigdy się nie kończy. Przedstawiałam Wam już rogaliki z
ziemniaków, rogaliki
drożdżowo-kruche, a teraz kolej na rogaliki
dyniowe. Przepis podpatrzyłam u Dorot y i od razu wiedziałam, że muszę ich spróbować.
Powiem Wam szczerze, że smak jest idealny, delikatne, pyszne. Dodatkowym plusem jest fakt, że są na prawdę łatwe do zrobienia, a ja coraz bardziej zaczynam się przekonywać do dyni i wykorzystywać moje
dyniowe zapasy puree z dyni . Polecam!

Składniki :700 g
mąki1 opakowanie
drożdży instant 7g1 szklanka
mleka2 łyżki
masła1/2 szklanki
cukru4 łyżki puree z dyni2
jajkaulubione nadzienie, u mnie
marmoladaWykonanie:Podgrzać w rondelku
mleko z
cukrem i mieszać aż
cukier się rozpuści. Dodać
masło i dalej mieszać chwilkę aż się rozpuści.Do miski przesiać
mąkę i dodać
drożdże. Wlać letnie
mleko, dodać 1
jajko i puree z dyni. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – około 1 godziny.Na stolnicę lekko oprószoną
mąką wykładamy połowę wyrośniętego ciasta. Rozwałkujemy je na kształt koła i kroimy (najłatwiej najpierw na 4 części a później każdą część na pół). Na każdym kawałku od zewnętrznej strony układamy i rozsmarowujemy
marmoladę. Zwijamy rogaliki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Można posypać
płatkami migdałów. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut.Smacznego