Wykonanie
Zbliża się majówka, a więc wszyscy mamy nadzieję na ładną pogodę i grillowanie. W weekend wpadłam na pomysł grillowania
mięsa, a konkretnie
karkówki w
ketchupie.
Karkówka w
ketchupie jest doskonała, bo
mięso jest kruche, pozostaje soczyste, a dodanie
cukru brązowego gwarantuje karmelową skórkę. Do marynaty dodałam pikantny
ketchup Pudliszki, mocno
pomidorowy, który przygotowuje się ze 190 g świeżych
pomidorów na 100 g produktu.
Ketchup Pudliszki nie zawiera konserwantów. Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis już w majówkę.
1 kg
karkówkisól,
pieprzbutelka
ketchupu pikantnego Pudliszki3 łyżki
musztardy4 łyżki
brązowego cukru3 ząbki
czosnku1-2 łyżki
papryki ostrej mielonej
Karkówkę pociąć na kotlety o grubości 1 cm.Lekko rozbić tłuczkiem, posypać z dwóch stron
solą i
pieprzem.Przygotować marynatę: wymieszać
ketchup Pudliszki z
musztardą,
cukrem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami
czosnkiem i
ostrą papryką.
Mięso włożyć do marynaty, obtoczyć je marynatą z każdej strony.Zostawić na min. 30 minut.Kłaść na rozgrzanym grillu i grillować z każdej strony po około 15 minut.Jeśli nie macie możliwości użycia grilla na świeżym powietrzu to skorzystajcie z elektrycznego albo zróbcie
karkówkę na patelni grillowej.