Wykonanie
Przepis na
kiełbasę pochodzi z forum
Wędliny Domowe, które jest bezgraniczną skarbnicą
wiedzy na temat produkcji własnych
wędlin. Tym razem wędziliśmy w zaprzyjaźnionej wędzarni :-) Eksperyment wspólnego wędzenia się udał, będziemy to powtarzać !Na moim blogu znajdziecie również inne
wędliny wędzone i nie tylko, np. domowa
polędwicę wędzoną, wędzoną domową
pasztetową,domową podsuszaną
kiełbasę żywiecką polędwicę wileńską czy też
schab ze słoika .Uważam, że warto poświecić trochę czasu na przygotowanie własnych
wędlin, pozbawionych sztucznych zapychaczy, wypełniaczy czy innych wzmacniaczy smaków !Składniki na 10 kg
kiełbasy:8 kg
karkówki2 kg
boczku0 , 18 kg peklosoli3 łyżeczki
pieprzu10-15 ząbków
czosnku6 łyżek
majeranku2 łyżeczki
cukrujelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28
Wykonanie:
Mięso mielimy na maszynce z sitkiem fi 10.Całość wkładamy do miski.Pół litra
wody wlewamy do innego naczynia, wyciskamy
czosnek, dodajemy
cukier,
sól i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do zmielonego
mięsa.
Potem wszystko dokładnie razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12 do 18 godziny. Po tym czasie mieszamy ponownie ok 10 min, aż
mięso stanie się kleiste. Teraz już możemy napełniać jelita.Przed wędzeniem osadzamy
kiełbasę na kijach do wędzenia przez 2 godziny na powietrzu lub 6-8 godzin w chłodnym miejscu.Wędzimy 4 godziny w ciepłym
dymie w temperaturze 45-50 stopni. Później parzymy
kiełbasę 20 minut w temperaturze 75 stopni.Tym razem jednak
kiełbasę podpiekaliśmy po uwędzeniu., wówczas nie ma już potrzeby parzenia.