Wykonanie
Pin It

Wraz z pojawieniem się słońca za oknami mamy coraz większą ochotę na odchudzone dania i sałatki. Dziś
sałatka Cezar, wprawdzie oryginalny przepis nie zawiera
pomarańczy, ale starsze dziecko się uparło... i u nas jest z
pomarańczą :-).Składniki:1/2
sałaty lodowej lub rzymskiej1 podwójna
pierś z kurczaka1/2
czerwonej cebuli4-5 kromek
pieczywa tostowego1
pomarańcza50 g
sera parmezan1 ząbek
czosnkuolej z
oliwy1
żółtkosok z cytrynysól,
pieprzWykonanie:
Kurczaka kroimy w paseczki, posypujemy
solą i
pieprzem i smażymy do delikatnego zbrązowienia. Przykrywamy.W małym pojemniku miksujemy
czosnek,
żółtko,
oliwę i
sok z cytryny. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Robimy taką ilość sosu, aby nam starczyła również do delikatnego polania nim
chleba tostowego przed podsmażeniem. Tosty zyskają wtedy na smaku :-).
Chleb tostowy kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię, polewamy delikatnie naszym sosem. Gdy będą lekko brązowe wyłączamy ogień, a tosty przykrywamy, aby nie wystygły.
Sałatę kroimy w paseczki, na nią układamy
pierś z kurczaka, grzanki,
cebulę pokrojoną w krążki i obraną
pomarańczę pokrojoną w kawałki. Całość polewamy sosem i posypujemy świeżo
startym serem.