Wykonanie
Pin It

Uwielbiam
owoce morza z dwóch powodów: ich wspaniałego smaku i szybkości i łatwości z jaką się je przygotowuje. Oto najprostszy sposób na
małże, wypatrzony na hiszpańskiej stronie z przepisami . Jakże proste i jakie pyszne ! A na dodatek
małże były świeżutkie, otworzyły się co do jednej :-)Składniki:1 kilogram świeżych
małży1 szklanka białego
wytrawnego wina1
cebula3 ząbki
czosnku3 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki świeżego
tymianku (dałam
cytrynowy)
sóloliwa z oliwek EV
cytrynaWykonanie:W sporym garnku podsmażamy na
oliwie pokrojoną w kostkę
cebulę i posiekany
czonsek.
Cebula powinna się zeszklić, a nie przyrumienić.
Potem wlewamy
wino i dodajemy
natkę, solimy, a następnie wrzucamy wymyte
małże. Na koniec dodajemy
tymianek.
Małże gotujemy na średnim ogniu około 15 minut, chodzi o to, aby
małże się otworzyły pod wpływem temperatury. Raz na jakiś czas je delikatnie mieszamy. Te które zostaną zamknięte wyrzucamy. Jeśli któraś
małża się nie otworzyła to znaczy, że nie była świeża.Podajemy skropione
sokiem z cytryny. Ja osobiście lubię zaczerpnąć odrobinę sosu, który powstał przy gotowaniu, przy pomocy muszelki :-)