Wykonanie
W ramach zbliżających się Ostatków podrzucam jeszcze jeden fajny pomysł na karnawałowy stół, i nie tylko karnawałowy oczywiście. Tortilla española to klasyk hiszpańskich tapas, czyli przekąsek. Jest to rodzaj omletu przygotowanego na bazie
ziemniaków i
jajek. Można też do
jajek dodać łyżkę lub dwie
mleka, wtedy omlet będzie bardziej puchaty. Tortilla doskonale smakuje zarówno na ciepło jaki na zimno. W hiszpańskich barach oprócz tradycyjnych przekąsek, czyli tapas, tortillę znajdziemy także bocadillo de tortilla, czyli podłużną
bułkę przekrojoną na pół i wypełnioną tortillą z odrobiną sosu alioli... Ach, rozmarzyłam się :-). A przepis na lekki sos alioli znajdziecie tutaj .
Składniki:500 g
ziemniaków1 duża
cebula5 dużych
jajeksólpieprzszczypta wędzonej
paprykiolej rzepakowy do smażenia, u mnie
Olej Beskidzki Bielmar
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie pół plasterki.
Cebule kroimy w kostkę.Na dużej patelni rozgrzewamy tyle
oleju, żeby dokładnie przykrywał dno. Tym razem
oliwę z oliwek, którą z reguły używa się do smażenia tortilli postanowiłam zastąpić
olejem rzepakowym. Użyłam
Oleju Beskidzkiego, który jest tłoczony przez Spółkę Bielmar z nasion rzepaku o obniżonej zawartości kwasu erukowego, a następnie poddawany rafinacji, czyli oczyszczaniu. Dlatego doskonale nadaje się do smażenia.
Ziemniaki smażymy na małym ogniu, aż do momentu kiedy
będę miękkie. Mniej więcej w połowie smażenia na patelnię dorzucamy
cebulę.Do smażenia tortilli z podanej wyżej ilości składników będziemy potrzebować patelni o średnicy 18 cmDo miski wbijamy
jajka, mieszamy je dokładnie widelcem, przyprawiamy i dorzucamy
ziemniaki, mieszamy.Na patelni do smażenia tortilli rozgrzewamy odrobinę
oleju, wlewamy masę, wyrównujemy, przykrywamy i smażymy na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią sprawdzając czy omlet nam nie przywarł do jej dna. Gdy
jajko na wierzchu omletu jest już prawie ścięte,
pora, żeby odwrócić tortillę na drugą stronę. Patelnię przykrywamy talerzem o nieco większej średnicy niż ona sama i nad zlewem szybkim ruchem obracamy patelnię do góry nogami. Następnie tortillę delikatnie zsuwamy z powrotem na patelnię i smażymy z drugiej strony, podlewając ją delikatnie
olejem.