ßßß Cookit - przepis na Tortilla española de patatas, czyli omlet ziemniaczany

Tortilla española de patatas, czyli omlet ziemniaczany

nazwa

Wykonanie

W ramach zbliżających się Ostatków podrzucam jeszcze jeden fajny pomysł na karnawałowy stół, i nie tylko karnawałowy oczywiście. Tortilla española to klasyk hiszpańskich tapas, czyli przekąsek. Jest to rodzaj omletu przygotowanego na bazie ziemniaków i jajek. Można też do jajek dodać łyżkę lub dwie mleka, wtedy omlet będzie bardziej puchaty. Tortilla doskonale smakuje zarówno na ciepło jaki na zimno. W hiszpańskich barach oprócz tradycyjnych przekąsek, czyli tapas, tortillę znajdziemy także bocadillo de tortilla, czyli podłużną bułkę przekrojoną na pół i wypełnioną tortillą z odrobiną sosu alioli... Ach, rozmarzyłam się :-). A przepis na lekki sos alioli znajdziecie tutaj .
Składniki:
500 g ziemniaków
1 duża cebula
5 dużych jajek
sól
pieprz
szczypta wędzonej papryki
olej rzepakowy do smażenia, u mnie Olej Beskidzki Bielmar
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie pół plasterki. Cebule kroimy w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy tyle oleju, żeby dokładnie przykrywał dno. Tym razem oliwę z oliwek, którą z reguły używa się do smażenia tortilli postanowiłam zastąpić olejem rzepakowym. Użyłam Oleju Beskidzkiego, który jest tłoczony przez Spółkę Bielmar z nasion rzepaku o obniżonej zawartości kwasu erukowego, a następnie poddawany rafinacji, czyli oczyszczaniu. Dlatego doskonale nadaje się do smażenia.
Ziemniaki smażymy na małym ogniu, aż do momentu kiedy będę miękkie. Mniej więcej w połowie smażenia na patelnię dorzucamy cebulę.
Do smażenia tortilli z podanej wyżej ilości składników będziemy potrzebować patelni o średnicy 18 cm
Do miski wbijamy jajka, mieszamy je dokładnie widelcem, przyprawiamy i dorzucamy ziemniaki, mieszamy.
Na patelni do smażenia tortilli rozgrzewamy odrobinę oleju, wlewamy masę, wyrównujemy, przykrywamy i smażymy na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią sprawdzając czy omlet nam nie przywarł do jej dna. Gdy jajko na wierzchu omletu jest już prawie ścięte, pora, żeby odwrócić tortillę na drugą stronę. Patelnię przykrywamy talerzem o nieco większej średnicy niż ona sama i nad zlewem szybkim ruchem obracamy patelnię do góry nogami. Następnie tortillę delikatnie zsuwamy z powrotem na patelnię i smażymy z drugiej strony, podlewając ją delikatnie olejem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/03/tortilla-espanola-de-patatas-czyli.html