Wykonanie
W weekend wspólnie z Małgosią i innymi dziewczynami w cyklu Wypiekanie na śniadanie piekłyśmy maślane
rogale z
makiem. Przepis został zaczerpnięty z bloga o wdzięczniej nazwie
Ciastko z dziurką .
Rogale wyszły pyszne, miękkie, puchate, lekko słodkawe, takie jak lubię. Do wypieku rogalików użyłam
mąki z
Chleb na zdrowie .A przy okazji mogłam po raz pierwszy przetestować kamień do pieczenia, który ostatnio kupiłam. Myślę, że zdał egzamin doskonale. A do przepisu na maślane rogaliki
będę jeszcze nie raz i nie dwa wracać.
Składniki:500 g
mąki pszennej chlebowej2 łyżki
miodu5-6 łyżek ciepłej
wody30 g świeżych
drożdży100 ml
mleka50 g
masła1
jajko1/4 szklanki
cukruDodatkowo:1
jajkomakWykonanie:
Wodę mieszamy z pokruszonymi
drożdżami, 4 łyżkami
mąki i łyżką
cukru. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy i zalewamy
mlekiem. Do zaczynu z
drożdży dodajemy dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z
ciastem przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony
maka blat, dzielmy na 2 części i wałkujemy na kształt koła o średnicy około 30 cm. Każe koło dzielimy na 8 równych trójkątów, a następnie zwijamy w rogaliki, zaczynając od szerszej części ciasta. Rogaliki układamy na blasze, przykrywamy ściereczką i pozwalamy im wyrastać około 60 minut. Wtedy malujemy ja rozmąconym
jajkiem i posypujemy
makiem.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wsuwamy blaszkę i pieczemy rogaliki około 15-20 minut z termoobiegiem.
Razem ze mną piekły:Małgosia z Smaków AlzacjiBożena z Mojego domowego kucharzeniaJoanna z Różowej kuchniLidia z
Ciastka z dziurkąŁucja z Fabryki kulinarnych inspiracjiMonika z Niezapomnianych smaków
Kasia z
Kasia.inJustyna z Mama i pomocnicyMonika z Matka wariatkaJola z Nasze życie od kuchniIza ze Smacznej pyzy
Alina z Ala piecze i gotujeDaria z BreakfastGrażyna z Grażyna gotujeDorota z Mojego małego czarowaniaJustyna z Gotowania i pieczenia