Wykonanie
Ilekroć próbuję kupić
przyprawę do piernika w zwykłym sklepie – odchodzę z kwitkiem. Wszystkie zawierają albo
cukier lub
mąkę pszenną, albo jedno i drugie. Dlatego najlepiej zrobić własną. Przyda się do wypieków i do
napojów oraz do grzanego
wina. Najlepiej zmielić
przyprawy w młynku przed wymieszaniem, ale jeśli nie mamy dobrego młynka, można kupić praktycznie wszystkie składniki w wersji mielonej. Wprawdzie najbardziej aromatyczne są korzenie świeżo mielone, ale najważniejsze jest to, żeby w ogóle taką własną
przyprawę zrobić.Gałkę oczywiście ścieramy na tarce, bo chyba żaden młynek tego nie wytrzyma. Możecie to zrobić tylko wtedy, kiedy chcecie dostać nowy w prezencie gwiazdkowym…
Goździki bardzo (!) brudzą młynek, dlatego zawsze ucieram je w moździerzu i taką metodę polecam w stu procentach.

Składniki (wszystkie zmielone)5 łyżek
cynamonu2 łyżki
imbiru2 łyżki suszonej
skórki pomarańczowej5 gwiazdek
anyżu1 łyżka
gałki muszkatołowej1 łyżka
kardamonu1 łyżka
ziela angielskiego1 łyżka
goździkówszczypta
czarnego pieprzu

PrzygotowanieWszystkie składniki wymieszać w miseczce i wsypać do szczelnego słoiczka. Taka ilość wystarczy spokojnie na kilka świątecznych wypieków. Mnie wystarcza na całe święta.