Wykonanie

Kilka o słów o
rukoli, zdrowej, smacznej
zieleninie, która powinna jak najczęściej pojawiać się na naszym
stole zarówno ze względu na swój oryginalny smak, jak i właściwości odżywcze:)
Rukola ma dość małe, podłużne listki, które mają
orzechowy, ostry smak. Nie każdemu odpowiada – ale jak dla mnie – jedna z najepszych zieleninek:)Wyglądem bardziej przypomina nam
sałatę, jednak należy do rodziny kapustowatych.W Polsce coraz częściej używana w kuchni, jednak większym powodzeniem cieszy się w kuchni śródziemnomorskiej. Uwielbiam ją w połączeniu ze słodkimi
owocami-
gruszką,
pomarańczą. Idealnie komponuje się z
kozim serem i
buraczkami. Można dodawać ją do dań na ciepło jak i na zimno: pizza, grzanki,
makarony, koreczki, kanapki. Wystarczy posypać odrobiną listków np.: spaghetti
Napoli a nada daniu zupełnie nowe oblicze i pomoże nam lepiej strawić dość kaloryczny
makaronNadaje im intrygujący, wyrazisty smak. Oprócz walorów
smakowych rukola ma wiele zalet,
między innymi:wzmacnia naszą odporność, zapobiega osłabieniom i anemii dzięki dużej zawartości wapnia, witaminy A, witaminy C oraz witaminy K;jest niskokaloryczna (20 g
rukoli to tylko 5 kcal)oraz bogata w błonnik pokarmowy, który poprawia pracę jelit. Oprócz tego ułatwia trawienie, dlatego warto łączyć ją z posiłkami ciężkostrawnymi;jest obfita w aminokwasy siarkowe, dzięki
czemu działa bakteriobójczo.Dlatego warto sięgać po te małe listki i wprowadzić je do naszej kuchni, jeśli jeszcze tego nie zrobiliśmy:) Inspiracje na różne sałatki znajdziecie na naszym blogu:) TUTAJŹródło:http://vitalia.pl/artykul804_5-powodow-dla-ktorych-warto-zaprzyjaznic-sie-z-rukola.htmlhttp://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rukola-jakie-wartosci-odzywcze-ma-rukiew-siewna-przepis_36207.htmlVN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 0.0/ 10 (0 votes cast)Podobne wpisy

RosółSpaghetti z
makrelą
Wyniki konkursu z
kasząPizza z
kurczakiem i
kiszonym ogórkiemGłosowanie sms na Blog Roku