Wykonanie
Puree ziemniaczane z
kaszą gryczaną to smaczne urozmaicenie posiłku, zastępujące zwyczajne tłuczone ziemniaki. Dzięki zawartości
kaszy gryczanej stanowi całkiem niezłe źródło błonnika oraz niektórych witamin i mikroelementów.Ciekawostka
Kaszę gryczaną zalewamy zimną
wodą w takiej ilości, aby podczas gotowania
kasza wpiła ją całkowicie, delikatnie solimy i gotujemy przez ok. 5–7 min. (od zawrzenia) do miękkości. Unikniemy w ten sposób wylewania cennych składników odżywczych do zlewu. W moim przypadku sprawdza się proporcja: 1 część
kaszy gryczanej na 2 części
wody . Warto poeksperymentować, bo ziarna w zależności od technologii przygotowania i producenta dość znacznie się różnią i jedne w tych samych warunkach ugotują się dobrze, a inne rozgotują lub będą jeszcze twardawe.Jeśli nie dysponowaliśmy wstępnie utłuczonymi ziemniakami, to najwyższa
pora, aby to zmienić 😉 Ugotowane kartofle dokładnie tłuczemy za pomocą duszaka do ziemniaków na jednolitą masę, po czym dodajemy do nich świeżo gotowaną
kaszę gryczaną i jeszcze przez chwilę tłuczemy. Uzyskane w ten sposób purée będzie lekko ziarniste, co
doda mu nieco charakteru. Jak ktoś lubi, to może dodać dosłownie jedną zesmażoną
cebulkę — purée nabierze odrobinę słodyczy.
Puree ziemniaczane z
kaszą gryczaną doskonale komponuje się z jajecznicą. Uzupełnienie może stanowić surówka z tartych, czerwonych buraków ćwikłowych. Taki posiłek nie jest zbyt kaloryczny, za to bardzo odżywczy i… szybko zapycha.Smacznego!
Puree ziemniaczane z
kaszą gryczaną
Pure z ziemniaków i
kaszy gryczanej to smaczne urozmaicenie posiłku, zastępujące zwyczajne tłuczone ziemniaki.
Kasza gryczana zawiera wiele cennych składników odżywczych oraz łatwo przyswajalne
białko.