ßßß Cookit - przepis na Klarowanie galarety

Klarowanie galarety

nazwa

Składniki

Wykonanie

Nie każdy to robi, bo to troszkę kłopotliwe. Natomiast ja bardzo lubię galaretki drobiowe bez kożuszka z tłuszczu.
1 litr rosołu z kurczaka
1 łyżeczka octu 6%
2 białka
Wywar zagotować dodając łyżeczkę octu. Białka ubić na pianę w takim garnku by zmieścił się w nim wywar. Następnie do piany wlewać powoli rosół i ciągle ubijając trzepaczką połączyć razem.
Postawić na małym ogniu i powoli ogrzewając doprowadzić do wrzenia. Odstawić na 2 minuty by wywar się sklarował.
Gorący wywar przecedzić przez sito wyłożone mokrą, lnianą ściereczką.
Sklarowany rosół ma piękny kolor piwa ;)
Ps.
Do 3 litrów rosołu użyłam 1 łyżkę octu i 4 białek. Po sklarowaniu otrzymałam 2,5 litra wywaru, co wystarczyło mi na 20 galaretek.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/12/klarowanie-galarety.html