Wykonanie
Nie każdy to robi, bo to troszkę kłopotliwe. Natomiast ja bardzo lubię
galaretki drobiowe bez kożuszka z tłuszczu.
1 litr rosołu z
kurczaka1 łyżeczka
octu 6%2
białkaWywar zagotować dodając łyżeczkę
octu.
Białka ubić na pianę w takim garnku by zmieścił się w nim
wywar. Następnie do piany wlewać powoli rosół i ciągle ubijając trzepaczką połączyć razem.
Postawić na małym ogniu i powoli ogrzewając doprowadzić do wrzenia. Odstawić na 2 minuty by
wywar się sklarował.
Gorący
wywar przecedzić przez sito wyłożone mokrą, lnianą ściereczką.
Sklarowany rosół ma piękny kolor
piwa ;)Ps.Do 3 litrów rosołu użyłam 1 łyżkę
octu i 4
białek. Po sklarowaniu otrzymałam 2,5 litra
wywaru, co wystarczyło mi na 20
galaretek.