ßßß Cookit - przepis na Karkówka pieczona z pieczarkami

Karkówka pieczona z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
Mięso
1kg karkówki wieprzowej
2 cebule (średniej wielkości)
1 seler (mały lub pół dużego)
0,5kg pieczarek
przyprawa ziołowa do mięsa
pieprz
mąka (do obtoczenia plastrów)
olej (do smażenia)
Zalewa
1 3/4 szklanki wody
200g koncentratu pomidorowego
5 łyżek magi
2 łyżki cukru
2 łyżki octu
1 łyżka sosu sojowego ((opcjonalnie))
pieprz
Sposób przygotowania
Krok 1
Karkówkę pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Posypać przyprawami z obu stron i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzać olej i opiec plastry karkówki po 3 minutki z obu stron.
Krok 2
Plastry karkówki ułożyć w naczyniu żaroodpornym w rządku. Pomiędzy kawałki karkówki włożyć po plastrze cebuli (żeby mięso się nie posklejało podczas pieczenia).
Pieczarki obrać, pokroić w plastry i również przełożyć nimi kawałki karkówki, resztę wysypać na wierzch.
Całość posypać startym na grubych oczkach korzeniem selera.
Krok 3
W garnku zagotować wodę z octem, cukrem, magi, pieprzem i koncentratem pomidorowym.
Zalewę wylać na karkówkę z warzywami.
Krok 4
Piec pod przykryciem przez 2 godziny i 15 minut w 180 st. C.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/03/5903/karkowka-pieczona-z-pieczarkami