ßßß
Cookit - przepis na Karkówka pieczona z pieczarkami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Karkówka pieczona z pieczarkami
Składniki
Mięso
Karkówka wieprzowa
Cebula
Seler
Pieczarki
Przyprawa ziołowa
Pieprz
Mąka
Olej
Woda
Koncentrat pomidorowy
Magi
Cukier
Ocet
Sos sojowy
Wykonanie
Składniki
Mięso
1kg
karkówki wieprzowej
2
cebule
(średniej wielkości)1
seler
(mały lub pół dużego)0,5kg
pieczarek
przyprawa ziołowa
do
mięsa
pieprz
mąka
(do obtoczenia plastrów)
olej
(do smażenia)Zalewa1 3/4 szklanki
wody
200g
koncentratu pomidorowego
5 łyżek
magi
2 łyżki
cukru
2 łyżki
octu
1 łyżka
sosu sojowego
((opcjonalnie))
pieprz
Sposób przygotowaniaKrok 1
Karkówkę
pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Posypać
przyprawami
z obu stron i obtoczyć w
mące ziemniaczanej
. Na patelni rozgrzać
olej
i opiec plastry
karkówki
po 3 minutki z obu stron.Krok 2Plastry
karkówki
ułożyć w naczyniu żaroodpornym w rządku. Pomiędzy kawałki
karkówki
włożyć po plastrze
cebuli
(żeby
mięso
się nie posklejało podczas pieczenia).
Pieczarki
obrać, pokroić w plastry i również przełożyć nimi kawałki
karkówki
, resztę wysypać na wierzch.Całość posypać startym na grubych oczkach
korzeniem selera
.Krok 3W garnku zagotować
wodę
z
octem
,
cukrem
,
magi
,
pieprzem
i
koncentratem pomidorowym
.Zalewę wylać na
karkówkę
z warzywami.Krok 4Piec pod przykryciem przez 2 godziny i 15 minut w 180 st. C.
Źródło:
http://coolinarnie.pl/2013/03/5903/karkowka-pieczona-z-pieczarkami
Przepisy powiązane
karkówka zapiekana w sosie słodko-kwaśnym
grzybki do zapiekanek w sosie pomidorowym
Słoiki pełne ryb.
Kakrówka pieczona w piekarniku z pieczarkami i cebulą + pieczone ziemniaki
Postne naleśniki
Składniki powiązane (0)