Wykonanie
Oto kolejna odsłona
karkówki. Wyszła miękka i soczysta, dzięki zalewie i
przyprawom naprawdę pyszna i aromatyczna. Tak długi czas
pieczenia mięsa ma swoje zalety - kiedy położymy obok
ziemniaki, po tym czasie będą idealne, spieczone z zewnątrz i mięciutkie w środku. :-)

500g
karkówki500g
pieczarek2 średniej wielkości
cebuleprzyprawa do
karkówki, u mnie od
Przyprawy Świata
Gdynia500g
ziemniakówsól,
pieprz,
papryka słodka,
czosnekolejZalewa:1 szklanka
wody5 łyżek
octu, ja użyłam balsamicznego2 łyżeczki
cukru5 łyżek
sosu sojowego5 łyżek
koncentratu pomidorowego1.
Karkówkę myjemy i kroimy w cienkie plastry. Rozbijamy je jak na kotlety i przecinamy na pół. Obsypujemy
przyprawami.2.
Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki preferowanej wielkości.3.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry.4. Przygotowujemy zalewę mieszając ze sobą wszystkie składniki.5. W naczyniu żaroodpornym układamy
mięso, które polewamy kilkoma łyżkami zalewy. Następnie wykładamy
cebulę i
pieczarki. Całość zalewamy pozostałą zalewą. Naczynie stawiamy na blaszce z piekarnika.6.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Dodajemy 2 łyżki
oleju, po szczypcie
soli,
pieprzu,
papryki i
czosnku. Mieszamy. Wykładamy na blaszkę obok naczynia żaroodpornego.6. Całość pieczemy około 1 godzinę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



