ßßß
Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię kaszę jaglaną pomimo jej specyficznego posmakuPrzeważnie jem ją na śniadanie z owocami, ale ostatnio zaczęłam eksperymentować. Tak o to powstały już drugie w moim wykonaniu kotlety z kaszy jaglanej. Tym razem z suszonymi pomidorami:) Bardzo smaczne, idealne na piątkowy obiad:)Składniki1,5 szklanki kaszy jaglanej (nieugotowanej)1 średnie jajko2 łyżki mąki owsianej (może być pszenna, żytnia)5 pomidorów suszonych2 małe czerwone cebule (lub jedna duża )przyprawy sól, pieprz, czerwona papryka, bazylia, tymianek3 łyżki masła klarowanegoSposób przygotowaniaKrok 1Kaszę jaglaną gotujemy wg wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym, dodajemy pokrojone w kostkę pomidorki suszone i jeszcze chwilę smażymy. Kaszę jaglaną odcedzamy,czekamy aż ostygnie dodajemy do niej usmażoną cebulę oraz pomidory (przestudzone), przyprawy, jajko i mąkę. Łączymy i formuujemy kotleciki. Ja dość mocno ugniatam, żeby kasza była bardziej zwarta. Smażymy na 2 łyżkach masła klarowanego z każdej str ok 3 minut ( zależy od grubości) .VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 0.0/ 10 (0 votes cast)Podobne wpisyBabeczki jaglane p. Diany Wasilewskiej – danie konkursowe