Wykonanie

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię
kaszę jaglaną pomimo jej specyficznego posmakuPrzeważnie jem ją na śniadanie z
owocami, ale ostatnio zaczęłam eksperymentować. Tak o to powstały już drugie w moim wykonaniu kotlety z
kaszy jaglanej. Tym razem z
suszonymi pomidorami:) Bardzo smaczne, idealne na piątkowy obiad:)Składniki1,5 szklanki
kaszy jaglanej (nieugotowanej)1 średnie
jajko2 łyżki
mąki owsianej (może być pszenna, żytnia)5
pomidorów suszonych2 małe
czerwone cebule (lub jedna duża )
przyprawy sól,
pieprz,
czerwona papryka,
bazylia,
tymianek3 łyżki
masła klarowanegoSposób przygotowaniaKrok 1
Kaszę jaglaną gotujemy wg wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie.
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na
maśle klarowanym, dodajemy pokrojone w kostkę
pomidorki suszone i jeszcze chwilę smażymy.
Kaszę jaglaną odcedzamy,czekamy aż ostygnie dodajemy do niej usmażoną
cebulę oraz
pomidory (przestudzone),
przyprawy,
jajko i
mąkę. Łączymy i formuujemy kotleciki. Ja dość mocno ugniatam, żeby
kasza była bardziej zwarta. Smażymy na 2 łyżkach
masła klarowanego z każdej str ok 3 minut ( zależy od grubości) .VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 0.0/ 10 (0 votes cast)Podobne wpisyBabeczki jaglane p. Diany Wasilewskiej – danie konkursowe