ßßß
Klasyczne połączenie sera i maku znane już Wam z seromakowca . Małe babeczki są bardzo poręczne, nadają się i na stół świąteczny i na wszelkie imprezy okołoświąteczne. Pyszne wykończenie w postaci kajmaku i orzechów. Polecam!Składniki na 12 sztuk.Składniki na masę makową:400 g gotowej masy makowej (najlepiej z domowego przepisu)50 g masła1 duże jajko1 łyżka likieru amarettoMasło umieścić w misie miksera. Utrzeć do puszystości. Dodać jajko i zmiksować, do połączenia (jeśli masa się zwarzy - nic się nie stało ;-). Dodać masę makową i zmiksować do połączenia. Na końcu dodać likier i zmiksować.Składniki na masę serową:250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie250 g serka ricotta1 duże jajkopół łyżki skrobi ziemniaczanejpół szklanki drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii lub 8 g cukru wanilinowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzona masa mocno urośnie, a potem opadnie.Polewa kajmakowa:30 g masła50 g cukru demerara150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%Wszystkie składniki umieścić w małym garnuszku i podgrzewać na małej mocy palnika, do rozpuszczenia składników. Kontynuować gotowanie, aż sos kajmakowy zgęstnieje i zmieni kolor na ciemniejszy.Dodatkowo:orzechy pekan do dekoracjiWykonaniePrzygotować 12 papilotek, ułożyć w formie na muffiny. Do każdej wyłożyć równą warstwę masy makowej. Masę serową przełożyć na wyłożoną do papilotek masę makową, wyrównać i piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Wystudzić na kratce. Polać polewą kajmakową i ozdobić orzechami pekan.Smacznego :-).