Wykonanie

Klasyczne połączenie
sera i
maku znane już Wam z seromakowca . Małe babeczki są bardzo poręczne, nadają się i na stół świąteczny i na wszelkie imprezy okołoświąteczne. Pyszne wykończenie w postaci kajmaku i
orzechów. Polecam!Składniki na 12 sztuk.Składniki na masę
makową:400 g gotowej masy makowej (najlepiej z domowego przepisu)50 g
masła1 duże
jajko1 łyżka
likieru amarettoMasło umieścić w misie miksera. Utrzeć do puszystości. Dodać
jajko i zmiksować, do połączenia (jeśli masa się zwarzy - nic się nie stało ;-). Dodać masę
makową i zmiksować do połączenia. Na końcu dodać
likier i zmiksować.Składniki na masę
serową:250 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie250 g
serka ricotta1 duże
jajkopół łyżki
skrobi ziemniaczanejpół szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka pasty z
wanilii lub ekstraktu z
wanilii lub 8 g
cukru wanilinowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzona masa mocno urośnie, a
potem opadnie.Polewa kajmakowa:30 g
masła50 g
cukru demerara150 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%Wszystkie składniki umieścić w małym garnuszku i podgrzewać na małej mocy palnika, do rozpuszczenia składników. Kontynuować gotowanie, aż sos kajmakowy zgęstnieje i zmieni kolor na ciemniejszy.Dodatkowo:
orzechy pekan do dekoracjiWykonaniePrzygotować 12 papilotek, ułożyć w formie na muffiny. Do każdej wyłożyć równą warstwę masy makowej. Masę
serową przełożyć na wyłożoną do papilotek masę
makową, wyrównać i piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Wystudzić na kratce. Polać polewą kajmakową i ozdobić
orzechami pekan.Smacznego :-).