ßßß
U kogo pieczone orzeszki są tradycją świąteczną? U mnie będą od tego roku :-). Pyszne kruche pieczone ciasteczka w kształcie orzeszków z ulubionym nadzieniem - u mnie nadzienie orzechowe, proponuję również nutellę (z domowego przepisu) lub masę kajmakową. Pieczemy je w specjalnych maszynkach elektrycznych, choć bardzo popularne są patelnie przywożone kiedyś z Rosji, które wymagają piekarnika gazowego. A może podzielicie się swoimi ulubionymi przepisami na masę do nadziewania orzeszków? :-)Składniki na około 100 orzeszków (po złączeniu).Składniki na kruche ciasto:400 g mąki pszennej100 g skrobi ziemniaczanej2 duże jajka100 g cukru pudru16 g cukru wanilinowego250 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkępół łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować do otrzymania zwartej kuli ciasta. Można też ciasto wyrobić ręcznie: w większym naczyniu umieścić pokrojone w kostkę masło, wsypać mąkę i nożem posiekać do momentu otrzymania kruszonki. Dodać resztę składników i szybko zagnieść.Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Ze schłodzonego ciasta robić małe kuleczki (wielkość trzeba wyczuć - zbyt małe nie dadzą pełnego kształtu orzeszków, jeśli będą zbyt duże ciasto wypłynie ponad kształt foremki). Piec w rozgrzanej maszynce do rumianego koloru, około 2 - 3 minuty - w zależności od mocy maszynki. Wyjąć, wystudzić.Krem orzechowy:1 szklanka mlekapół szklanki drobnego cukru do wypieków3 żółtka (z dużych jajek)szczypta soli3 łyżki mąki pszennej230 g masła, w temperaturze pokojowej3 łyżeczki likieru orzechowego lub rumu lub ekstraktu z waniliipół szklanki zmielonych orzechów włoskich lub laskowychMleko przelać do garnuszka i zagotować z połową cukru.W misie miksera umieścić żółtka, sól, resztę cukru, wanilię - utrzeć do białości (używam końcówki miksera do ubijania białek). Dodać przesianą mąkę pszenną i ucierać dalej. Kiedy mleko się zagotuje przelać 1/3 do masy żółtkowej, zmiksować/utrzeć. Tak zahartowaną mieszankę przelać do reszty mleka w garnuszku i ugotować jak budyń - cały czas mieszając drewnianą łyżką, do zagotowania, pogotować przez 1 minutę. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała budyniu, odstawić do całkowitego wystudzenia (w temperaturze pokojowej).Masło utrzeć w misie miksera do utrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodać wystudzony budyń (całość budyniu na jeden raz) i utrzeć do połączenia (przez około 5 minut). Na sam koniec dodać zmielone orzechy i zmiksować do połączenia.WykonanieOrzeszki nadziać masą i łączyć w pary. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Smacznego :-).

Źródło przepisu na ciasto kruche do orzeszków - chefkoch.de