Wykonanie
U kogo pieczone orzeszki są tradycją świąteczną? U mnie będą od tego roku :-). Pyszne kruche pieczone
ciasteczka w kształcie orzeszków z ulubionym nadzieniem - u mnie nadzienie
orzechowe, proponuję również nutellę (z domowego przepisu) lub masę kajmakową. Pieczemy je w specjalnych maszynkach elektrycznych, choć bardzo popularne są patelnie przywożone kiedyś z Rosji, które wymagają piekarnika gazowego. A może podzielicie się swoimi ulubionymi przepisami na masę do nadziewania orzeszków? :-)Składniki na około 100 orzeszków (po złączeniu).Składniki na kruche ciasto:400 g
mąki pszennej100 g
skrobi ziemniaczanej2 duże
jajka100 g
cukru pudru16 g
cukru wanilinowego250 g
masła, zimnego, pokrojonego w kostkępół łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować do otrzymania zwartej kuli ciasta. Można też ciasto wyrobić ręcznie: w większym naczyniu umieścić pokrojone w kostkę
masło, wsypać
mąkę i nożem posiekać do momentu otrzymania kruszonki. Dodać resztę składników i szybko zagnieść.Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Ze schłodzonego ciasta robić małe kuleczki (wielkość trzeba wyczuć - zbyt małe nie dadzą pełnego kształtu orzeszków, jeśli będą zbyt duże ciasto wypłynie ponad kształt foremki). Piec w rozgrzanej maszynce do rumianego koloru, około 2 - 3 minuty - w zależności od mocy maszynki. Wyjąć, wystudzić.Krem
orzechowy:1 szklanka
mlekapół szklanki drobnego
cukru do wypieków3
żółtka (z dużych
jajek)szczypta
soli3 łyżki
mąki pszennej230 g
masła, w temperaturze pokojowej3 łyżeczki
likieru orzechowego lub
rumu lub ekstraktu z
waniliipół szklanki zmielonych
orzechów włoskich lub laskowych
Mleko przelać do garnuszka i zagotować z połową
cukru.W misie miksera umieścić
żółtka,
sól, resztę
cukru,
wanilię - utrzeć do białości (używam końcówki miksera do ubijania
białek). Dodać przesianą
mąkę pszenną i ucierać dalej. Kiedy
mleko się zagotuje przelać 1/3 do masy
żółtkowej, zmiksować/utrzeć. Tak zahartowaną mieszankę przelać do reszty
mleka w garnuszku i ugotować jak
budyń - cały czas mieszając drewnianą łyżką, do zagotowania, pogotować przez 1 minutę. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała budyniu, odstawić do całkowitego wystudzenia (w temperaturze pokojowej).
Masło utrzeć w misie miksera do utrzymania jasnej, puszystej masy
maślanej. Dodać wystudzony
budyń (całość budyniu na jeden raz) i utrzeć do połączenia (przez około 5 minut). Na sam koniec dodać zmielone
orzechy i zmiksować do połączenia.WykonanieOrzeszki nadziać masą i łączyć w pary. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).
Źródło przepisu na ciasto kruche do orzeszków - chefkoch.de