Wykonanie
Moje pierwsze, eksperymentalne podejście do
karkówki, oczywiście poza sezonem grillowym. Szczęśliwie udane i dobrze rokujące na przyszłość. ;)
ok. kilogramowy kawałek
karkówki2 ząbki
czosnkumajeranektymianekcząber
kminekświeży
rozmarynocet winnyoliwasól,
pieprzZ proponowanych składników, w proporcjach według uznania, przygotować marynatę i natrzeć nią umyte
mięso, obłożyć
rozmarynem i skropić
octem winnym, minimum 24 godziny przed pieczeniem. Następnie umieścić w szczelnie zamkniętym rękawie do pieczenia.Piec ok. 60 min. w temperaturze 180-200 stopni (w przypadku większego kawałka
mięsa, wydłużyć czas pieczenia, kierując się zasadą - godzina pieczenia na kilogram
mięsa).Po wyjęciu z piekarnika, delikatnie rozciąć rękaw i zlać wypuszczony podczas pieczenia sok (na bazie którego można przygotować ulubiony sos), ostudzić i pokroić na plastry. Podawać na zimno lub podgrzane w przygotowanym sosie (ja podgrzewałam w sosie własnym).Smacznego!