ßßß Cookit - przepis na Ciasto serowo - dyniowe

Ciasto serowo - dyniowe

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z książki Dynia, melon, arbuz i cukinia . Ciacho jest słodkie, delikatne, wilgotne... po prostu pyszne. :)
200 g podłużnych biszkoptów (dałam pełnoziarniste herbatniki)
60 g masła
450 g miąższu dyni bez pestek
2 łyżki skrobi spożywczej
łyżeczka cynamonu (dałam dwie)
1/2 łyżeczki soli
750 g sera mascarpone (dałam 250 g mascarpone i 500 g wiaderkowego na serniki)
200 g cukru
5 łyżek koniaku
125 ml kwaśnej śmietany
miąższ z 1/2 laski wanilii
4 jajka
Biszkopty rozdrobnić w mikserze, masło stopić, lekko ostudzić, wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami na gęstą masę. Przełożyć do tortownicy (u mnie 20 cm), dokładnie wylepić ciastem dno formy.
Piec ok. 10 min. w temperaturze 180 stopni, następnie odstawić do wystygnięcia.
Miąższ dyni pokroić w kostkę, ugotować w niewielkiej ilości wody, zmiksować na gładką masę. Zmieszać ze skrobią, cynamonem i solą. Ser wymieszać z koniakiem, wanilią, śmietaną, jajkami i cukrem. Połączyć z masą dyniową, przelać do formy.
Piec ok. 60 min. (piekłam prawie dwa razy dłużej) w temperaturze 180 stopni. Zostawić ma 60 min. w wyłączonym piekarniku, następnie otworzyć tuleję tortownicy i wystudzić ciasto. Przed podaniem chłodzić w lodówce przez minimum 6 godzin.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/09/Ciasto-serowo-dyniowe.html