Wykonanie
Przepis pochodzi z książki
Dynia,
melon,
arbuz i
cukinia . Ciacho jest słodkie, delikatne, wilgotne... po prostu pyszne. :)

200 g podłużnych
biszkoptów (dałam pełnoziarniste
herbatniki)60 g
masła450 g miąższu dyni bez pestek2 łyżki
skrobi spożywczejłyżeczka
cynamonu (dałam dwie)1/2 łyżeczki
soli750 g
sera mascarpone (dałam 250 g
mascarpone i 500 g wiaderkowego na serniki)200 g
cukru5 łyżek
koniaku125 ml kwaśnej
śmietanymiąższ z 1/2
laski wanilii4
jajkaBiszkopty rozdrobnić w mikserze,
masło stopić, lekko ostudzić, wymieszać z pokruszonymi
ciasteczkami na gęstą masę. Przełożyć do tortownicy (u mnie 20 cm), dokładnie wylepić
ciastem dno formy.Piec ok. 10 min. w temperaturze 180 stopni, następnie odstawić do wystygnięcia.Miąższ dyni pokroić w kostkę, ugotować w niewielkiej ilości
wody, zmiksować na gładką masę. Zmieszać ze
skrobią,
cynamonem i
solą.
Ser wymieszać z
koniakiem,
wanilią,
śmietaną,
jajkami i
cukrem. Połączyć z masą
dyniową, przelać do formy.Piec ok. 60 min. (piekłam prawie dwa
razy dłużej) w temperaturze 180 stopni. Zostawić ma 60 min. w wyłączonym piekarniku, następnie otworzyć tuleję tortownicy i wystudzić ciasto. Przed podaniem chłodzić w lodówce przez minimum 6 godzin.Smacznego!