Wykonanie
Witam,kolejną moją propozycją na pyszny deser jest
tarta bananowa, która nie wymaga wielu składników i dużo czasu.
Banany można zastąpić innymi
owocami np.
jabłkami czy
gruszkami.Zachęcam do wypróbowania.

Składniki:1. Ciasto:100 g
masła;220 g
mąki;2 - 3 łyżki
śmietany;1/4 łyżeczki
soli.2. Wypełnienie:170 g
jogurtu naturalnego;100 g
cukru;2
jajka;50 g
mąki;
laska wanilii (lub
cukier wanilinowy);3 - 4
banany;
cynamon.Wykonanie:

1. Składniki na ciasto wrzucić do dużej miski (
mąkę przesiać i wymieszać z
solą, dodać zimne
masło pokrojone w kostkę oraz
śmietanę);2. Szybko wyrobić ręcznie ciasto (jeśli ciasto klei się do rąk dodać
mąki);3. Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm, o średnicy nieco większej niż średnica formy;4. Wyłożyć ciasto w formie do tarty o średnicy 25 cm;

5. Ściąć nadmiar ciasta wystającego poza granicę formy i poprzekłuwać widelcem ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 ° C na około 12 minut;6. Podczas pieczenia przygotować wypełnienie tarty.
Banany pokroić w plasterki i skropić
sokiem z cytryny. Z pozostałych składników (oprócz
cynamonu) wykonać zalewę do wypełnienia tarty (wymieszać trzepaczką lub mikserem w misce);7./8. Po 12 minutach pieczenia, lekko zarumienione ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nim
banany, posypać
cynamonem oraz zalać zalewą.9. Tartę włożyć do piekarnika i piec 20 minut w 180 ° C;10. Ostudzoną tartę pokroić i podać do spożycia.SMACZNEGO!