ßßß
Składniki:1. Ciasto:100 g masła;220 g mąki;2 - 3 łyżki śmietany;1/4 łyżeczki soli.2. Wypełnienie:170 g jogurtu naturalnego;100 g cukru;2 jajka;50 g mąki;laska wanilii (lub cukier wanilinowy);3 - 4 banany;cynamon.Wykonanie:
1. Składniki na ciasto wrzucić do dużej miski (mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać zimne masło pokrojone w kostkę oraz śmietanę);2. Szybko wyrobić ręcznie ciasto (jeśli ciasto klei się do rąk dodać mąki);3. Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm, o średnicy nieco większej niż średnica formy;4. Wyłożyć ciasto w formie do tarty o średnicy 25 cm;
5. Ściąć nadmiar ciasta wystającego poza granicę formy i poprzekłuwać widelcem ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 ° C na około 12 minut;6. Podczas pieczenia przygotować wypełnienie tarty. Banany pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Z pozostałych składników (oprócz cynamonu) wykonać zalewę do wypełnienia tarty (wymieszać trzepaczką lub mikserem w misce);7./8. Po 12 minutach pieczenia, lekko zarumienione ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nim banany, posypać cynamonem oraz zalać zalewą.9. Tartę włożyć do piekarnika i piec 20 minut w 180 ° C;10. Ostudzoną tartę pokroić i podać do spożycia.SMACZNEGO!