ßßß Cookit - przepis na Stamppot

Stamppot

nazwa

Wykonanie

W nawiązaniu do niedawnych wakacji . W nurcie kuchni fusion - z polskim zsiadłym mlekiem i dobrą kiełbachą. ;) Pierwszy raz przygotowaliśmy go w ramach wspólnego gotowania w Amsterdamie, po obejrzeniu kilku zdjęć, intuicyjnie - bez konkretnego przepisu, raczej jako luźne nawiązanie. Stamppot w tej wersji, to takie bogatsze puree ziemniaczane (choć musicie przyznać, że prezentuje się całkiem elegancko), a że my bardzo lubimy wszelakie puree, to bardzo nam podpasowało. :)
2 kg ziemniaków
100 g świeżego szpinaku
2 cebule
5 ząbków czosnku
100 g boczku
laska kiełbasy
szklanka zsiadłego mleka
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Szpinak zalać wrzątkiem, odsączyć, a następnie posiekać. Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w niewielką kostkę. Czosnek drobno posiekać. Boczek i kiełbasę podsmażyć. Cebulę zeszklić na odrobinie oliwy, pod koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze okołu minuty.
Ugotowane ziemniaki, odsączyć i utłuc na puree. Dodać zsiadłe mleko i pozostałe przygotowane składniki. Doprawić do smaku.
Smacznego!
***
I w nawiązaniu do poprzedniej notki, ciekawostka (dla tych którzy nie korzystają z fb). Co bloger kulinarny przywozi z wakacji? Nie znajdziecie nic, choć pośrednio niezwiązanego z jedzeniem. ;)
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2013/04/Stamppot.html