Wykonanie
Kruche,
waniliowe ciasteczka,przełożone słodkim
kajmakiem i obtoczone w wiórkach
kokosowych.Idealne na tę
porę roku, bo wyglądają jakby były oprószone śniegiem.Pokochają je Wasze dzieciaki,zwłaszcza jeśli zatrudnicie je do pomocy.Tylko uważajcie, żeby nie zabrakło Wam kajmaku ...;)
Składniki:180 g zimnego
masła120 g
cukru pudru350 g
mąki pszennejszczypta
soli1
jajko1
żółtkomiąższ z 1
laski waniliiponadto:mała puszka masy kajmakowej
wiórki kokosowe do obtoczenia
Sposób wykonania:
Masło pokroić w kostkę i wraz z innymi składnikami umieścić w misie miksera. Ucierać do powstania gładkiej masy. Ciasto można również zagnieść na stolnicy. Wszystkie składniki należy posiekać dobrze nożem, a
potem krótko zagnieść rękami. Tak przygotowane ciasto zawinąc w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Można też przygotować je dużo wcześniej i przechowywać w lodówce.Schłodzone ciasto podzielić na części. Każdą rozwałkować dość cienko (ok. 3 mm) podsypując nieco
mąką. Z ciasta wycinać niewielkie krążki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane
ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10 minut w temp. 180 C. Mają lekko się zrumienić.Wystudzone
ciasteczka smarować masą kajmakową, przykryć drugim
ciastkiem i docisnąć. Brzegi zlepionych
ciastek również lekko obsmarować
kajmakiem i obtaczać w wiórkach
kokosowych. Część wiórek można podprażyć na suchej patelni. Zyskamy nie tylko ciekawszy efekt wizualny, ale też wyraźniejszy smak
kokosa.
Ciasteczka lepiej smakują, jak troszkę poleżakują, a ciasto zdąży skruszeć.Smacznego :)