Wykonanie
kruche
ciasteczka kokosoweNiektórzy mają już z głowy ubieranie choinki, na innych wciąż czeka to zadanie, jeszcze inni w ogóle nie zamierzają jej przystrajać. A gdyby tak zjeść choinkę? A wcześniej oprószyć ją
cukrowym śniegiem. Na upieczenie takich choinek jest jeszcze czas, choć warto zrobić to dwa dni przed Świętami, bo
ciastka są wtedy smaczniejsze. Jeśli nie macie maszynki do
ciastek, możecie formować dowolne inne kształty w dłoniach (np. kulki i spłaszczać je na blasze).Przepis wzorowany na tym tutaj .
Składniki (na ok. 100
ciasteczek):250 g
masła w temperaturze pokojowej230 g
mąki pszennej75 g
mąki krupczatki60 g
wiórków kokosowych (najlepiej drobno zmielonych)1/2 szklanki
cukru pudru3
żółtka (lub 2 duże)szczypta
soliMąki przesiać i wymieszać z
solą oraz wiórkami.
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą pianę (ucierać przez ok. 10 min.). Nie przestając miksować, dodawać kolejno
jajka, a następnie stopniowo zmieszane
mąki. Gotowe ciasto wstawić na 15-30 min. do lodówki.Ciasto przekładać porcjami do maszynki i wyciskać
ciastka bezpośrednio na blachę. Piec 10-13 min. w 180ºC. Wystudzić na kratce lub talerzu. Oprószyć
cukrem pudrem.