ßßß
Składniki: (forma 21 x 21 cm lub tortownica 23-24 cm)1 puszka masy makowej 850 g (polecam firmy Bakalland)400 g herbatników kakaowych250 g masła2 gruszki lub 2 jabłka100 g rodzynekPolewa:100 g białej czekolady200 g śmietanki 30%1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wody ( u mnie 25 ml wody, 25 ml soku z cytryny )
Sposób przygotowania:Masło dobrze schłodzić. Rodzynki namoczyć w alkoholu. Użyłam likieru Amaretto, ale może też byc Rum. Herbatniki drobno pokruszyć za pomocą wałka do ciasta lub blendera. Gruszki lub jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do masy makowej dodać starte owoce oraz odsączone rodzynki. Całość wymieszać. Tak przygotowaną masę podzielić na 3 części, natomiast masło na 4 i pokruszone herbatniki na 4 części.Dno tortownicy lub formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozsypać jedną część herbatników, na herbatniki zetrzeć jedną część masła i rozłożyć część masy makowej. Tak postępować do wykończenia składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić herbatniki plus starte masło.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temp. 200 C. Gdyby wierzch bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową.Ciasto wystudzić. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Można też przygotować polewę czekoladową.Polewa: Żelatynę zalać mieszanką wody i soku. Odstawić do napęcznienia. Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę podgrzać i zamieszać, by się dobrze rozpuściła. Wlać do gorącej czekolady. Energicznie wymieszać. Odstawić, by polewa nieco zgęstniała. Polać ciasto i odstawić do całkowitego zgęstnienia.Ciasta nie przechowywać w lodówce.Smacznego :)