Wykonanie

Ostatnio trochę zaniedbuję blog, ale zapewniam, że z ważnego powodu. Mianowicie stałam się współwłaścicielką
cukierni, a co za tym idzie przybyło mi również obowiązków. Jednak z bloga nie mam zamiaru rezygnować i
będę wrzucać przepis raz na jakiś czas.Na początek października proponuję przepyszny, piankowy w konsystencji sernik
borówkowy. Bardziej nawet przypomina mus. Do tego słodki spód na bazie
płatków kukurydzianych. Bardzo udana całość.Składniki na tortownicę o średnicy 17-18 cm:Spód:80 g
płatków kukurydzianych50 g
masła100 g
białej czekoladyDno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Pasek pergaminu przykleić za pomocą odrobiny
masła do
boków tortownicy.
Masło roztopić w rondlu,
czekoladę w kąpieli
wodnej.
Płatki kukurydziane rozdrobnić w blenderze, połączyć z
masłem i roztopioną
czekoladą. Dokładnie wymieszać. Wsypać mieszankę na dno tortownicy i docisnąć łyżką lub dnem szklanki. Schować do lodówki.Masa serowa:400 g
sera kremowego, może być z wiaderka200 ml
śmietany kremówki4 łyżeczki
żelatyny + 4 łyżki zimnej
wody120 g
cukru pudru, przesianego1 łyżka
soku z cytryny500 g
borówek, umytych + dwie garście do dekoracji
Żelatynę zalać zimną
wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli
wodnej lub mikrofalówce. Odstawić na bok.
Borówki podgrzać w rondlu, zmiksować i przetrzeć przez sitko. Dodać rozpuszczoną
żelatynę i odstawić do wystygnięcia.
Ser zmiksować z
cukrem pudrem oraz
sokiem z cytryny. Dwie łyżki masy serowej dodać do musu
borówkowego, dokładnie wymieszać, a następnie połączyć wszystko w całość.Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą
serowo-
borówkową.Gotową masę przelać na kukurydziany spód. Na wierzchu ułożyć pozostałe
borówki. Schować do lodówki do stężenia na całą noc.Zwolnić obręcz tortownicy, odkleić pergamin od
boków sernika, a wierzch posypać
cukrem pudrem.Życzę smacznego!



