Wykonanie
Czy
ryba może chodzić? Każdy ichtiolog od razu nam odpowie, że nie. Ba, wyśmieje nas nawet każdy nauczyciel biologi. Tym niemniej ta
ryba chodziła za mną od bardzo dawna. Dokładnie taka, jakiej chciałam - jak z prawdziwej nadmorskiej smażalni. Mhhh... wakacje!
filety z dorsza ( bez skóry)1/2 szklanki
mleka2 łyżki
soku z cytryny1
jajko10 dag
mąki1/2 szklanki
wodyszczypta
soliRybę umyć, pokroić na porcje, zalać
mlekiem z
sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut. Dzięki temu będzie delikatniejsza w smaku i straci
rybny zapach.
Białko jajka ubić na sztywno. Z
żółtka,
wody,
mąki i
soli utrzeć ciasto. Do ciasta dodać
białko i delikatnie wymieszać. Ciasto powinno
mieć konsystencję
śmietany, czyli być gęściejsze od ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby należy zatem dodać trochę
wody lub
mąki.
Rybę obtaczać najpierw w
mące a następnie zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na złoto na
oleju. Nie jest konieczne smażenie w głębokim
oleju, ale warto go nalać trochę więcej, niż do zwykłego smażenia.