Wykonanie
Tosty francuskie mają to do siebie, że można z nimi tworzyć dziesiątki kombinacji, zarówno na słono, jaki i na słodko. I zawsze smakują wspaniale. Tym razen przedstawiam zimową kompozycję
cynamonu z
pomarańczą.

1 duża
pomarańcza4 łyżki
cukru2 łyżki
wodyszczypta
cynamonutosty francuskie:4-6 kromek
pieczywa (
bułka kajzerka bez skórki-pokrojona,
bułka paryska,
pieczywo tostowe)1-2
jajka rozm. M6 łyżek
mleka1 łyżeczka
masłaserek twarożkowy1.
Pomarańczę dokładnie myjemy i wycieramy. Scieramy z niej skórkę. Następnie
owoc obieramy tak, by pozbyć się białej warstwy, która zazwyczaj jest gorzkawa.
Pomarańcze kroimy na niegrube plastry. W rondelku rozpuszczamy
cukier wraz z
wodą i szczyptą
cynamonu. W powstałym
syropie gotujemy chwilę plastry
pomarańczy, aż zrobią się szkliste.2. Przygotowujemy tosty:
Jajko mieszamy z
mlekiem i startą skórką z
pomarańczy. Moczymy tosty z obu stron, tak, by dobrze nasiąkły masą jajeczną. Smażymy na niewielkiej ilości
masła z obu stron na złoto.3. Na tostach układamy
serek i
pomarańcze z
syropu, podajemy ciepłe.