ßßß Cookit - przepis na Pomarańczowe tosty francuskie z twarożkiem

Pomarańczowe tosty francuskie z twarożkiem

nazwa

Wykonanie

Tosty francuskie mają to do siebie, że można z nimi tworzyć dziesiątki kombinacji, zarówno na słono, jaki i na słodko. I zawsze smakują wspaniale. Tym razen przedstawiam zimową kompozycję cynamonu z pomarańczą.
1 duża pomarańcza
4 łyżki cukru
2 łyżki wody
szczypta cynamonu
tosty francuskie:
4-6 kromek pieczywa (bułka kajzerka bez skórki-pokrojona, bułka paryska, pieczywo tostowe)
1-2 jajka rozm. M
6 łyżek mleka
1 łyżeczka masła
serek twarożkowy
1. Pomarańczę dokładnie myjemy i wycieramy. Scieramy z niej skórkę. Następnie owoc obieramy tak, by pozbyć się białej warstwy, która zazwyczaj jest gorzkawa. Pomarańcze kroimy na niegrube plastry. W rondelku rozpuszczamy cukier wraz z wodą i szczyptą cynamonu. W powstałym syropie gotujemy chwilę plastry pomarańczy, aż zrobią się szkliste.
2. Przygotowujemy tosty:
Jajko mieszamy z mlekiem i startą skórką z pomarańczy. Moczymy tosty z obu stron, tak, by dobrze nasiąkły masą jajeczną. Smażymy na niewielkiej ilości masła z obu stron na złoto.
3. Na tostach układamy serek i pomarańcze z syropu, podajemy ciepłe.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/01/Pomaranczowe-tosty-francuskie-z-twarozkiem.html