Wykonanie
Przedstawiam hit forów macierzyńskich. W pewnej grupie, do której należę, przepis ten przekazywany jest 10
razy dziennie, wynoszony pod niebiosa, wychwalany za poskromienie niejadków. Dzięki niemu
kasza manna odmieniana jest przez wszystkie przypadki. I bardzo często jest odmieniana bardzo, bardzo źle.Nie jest to problem tylko mamuś na rozmaitych forach. Błędy w odmianie nagminnie się zdarzają wielu bloger(k)om kulinarnym.„Manna” to przydawka rzeczownikowa, a nie w przeciwieństwie do „gryczanej” czy „jaglanej” – przymiotnikowa.
Manna to rzeczownik i może występować samodzielnie w znaczeniu ‚bardzo drobna
kasza pszenna’ (patrz: sjp.pwn.pl).
Manna odmienia się tak samo jak panna
Hanna. Błagam więc – nie mów, że będziesz robić placuszki z
kaszy mannej!Te placuszki bardzo przypominają w smaku klasyczne pancakes i w
sumie nic
dziwnego, bo skład mają podobny, a
kasza manna to w mojej opinii taka grubsza
mąka. Zajadają się nimi i maluchy, i matule, i ojcowie. Nie zawierają
proszku do pieczenia ani
sody. W mojej wersji pachną kusząco prawdziwą
wanilią i
masłem.
Masło nie jest koniecznym składnikiem, można je pominąć, jeśli ma się dobrą, nieprzywierającą patelnię. W oryginale zamiast
cukru z
wanilią był zwykły
cukier i nie było żadnego tłuszczu.
Składniki (ok. 15 szt.):1 szklanka
kaszy manny (błyskawicznej)1 szklanka
mleka2
jajka2 łyżki
cukru z
wanilią50 g
masłaKaszę mannę wsyp do głębokiej miski i zalej zimnym
mlekiem. Odstaw na około 20 minut, aby wchłonęła płyn.Po tym czasie dodaj
cukier z
wanilią, roztopione
masło i
żółtka,
białka natomiast ubij na sztywno, po czym delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką porcje ciasta. Placuszki smaż z obu stron na złoty brąz. Na patelnię nie wlewaj żadnego tłuszczu, wystarczy ten w placuszkach.Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Related PostsZupa ogórkowa z
kaszą mannąBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremPancakes – śniadanie mistrzówNaleśniczki z kremem
pomarańczowo-
cynamonowym