Wykonanie
Ryba w galarecie to jedna z ulubionych potraw na różnego rodzaju przyjęcia oraz na święta. Łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczna i efektowna. Sposób jej przystrojenia zależy tylko od naszej wyobraźni. Dziś proponuję zdrowego, smacznego i bardzo eleganckiego
łososia, lecz oczywiście można w podobny sposób przygotować każdą inną
rybę.

filet
łososia bez ości o wadze 250g
woda2
listki laurowe2 ziarna
ziela angielskiego1/2 łyżeczki ziaren
czarnego pieprzu1 łyżeczka
solido dekoracji:2
jajka ugotowane na twardo1
pomidorczarne i
zielone oliwkinatka pietruszki do dekoracji
galaretka:500 ml
wody3-4 łyżeczki
żelatyny (ilość zgodna z proporcjami podanymi na opakowaniu
żelatyny, której używamy + 1 łyżeczka dodatkowo)
przyprawa typu
Vegeta1 łyżka
octuczarny pieprz do smaku1. Filet
łososia dokładnie umyć. Pokroić na paski (porcje) o szerokości ok. 4 cm.W dużej głębokiej patelni zagotować
wodę wraz z
przyprawami. Paski
ryby umieszczamy ostrożnie w gotującej się wodzie. Przykrywamy patelnię i zmniejszamy płomień.
Rybę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5-10 minut - w zależności od wielkości i grubości kawałków. Jeśli w
rybę można wbić swobodnie wykałaczkę, znaczy, że jest gotowa.Kawałki
ryby zdejmujemy ostrożnie z patelni - najlepiej za pomocą
łopatki do naleśników, by się nie uszkodziły. Odkładamy do wystudzenia.2. W międzyczasie przygotowujemy
galaretkę.W 500 ml wrzącej
wody rozpuścić dokładnie
żelatynę. Dodać resztę składników, doprawić do smaku, by
wywar był lekko pikantny. Odstawić, by
galaretka trochę ostygła i zaczęła robić się lekko gęsta.3. Wystudzone kawałki
ryby układamy w naczyniu, w którym będziemy podawać potrawę. Dekorujemy w dowolny sposób. U mnie możecie zobaczyć plastry
jajka na twardo,
pomidora i zielonych oraz czarnych
oliwek. Dla dekoracji możemy dodać także
natkę pietruszki.4.
Rybę zalać tężejącą
galaretką, odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.