Wykonanie
Oscypek to tradycyjny polski górski
wędzony ser, wytwarzany z
mleka owczego. Charakterystyczny dla terenów Podhala. W 2007 roku uzyskał status polskiego produktu regionalnego i posiada Chronioną Nazwę Pochodzenia (PDO). Oznacza to, że jako produkt musi spełniać ścisłe normy, i może być produkowany wyłącznie w określonych rejonach
kraju. Jeśli nie macie dostępu do oryginalnego
oscypka, na potrzeby poniższego przepisu można użyć
sera "typu
oscypek" lub po prostu dowolnego
sera wędzonego. Danie będzie smakowało zarówno w kotletami wieprzowymi, jak i drobiowymi.

kotlety wieprzowe ze
schabu lub
filety z piersi kurczaka /
indykapo 2-3 łyżki startego
oscypka na każdy kotlet
mąka pszennajajko +
sól + świeżo zmielony
czarny pieprzbułka tartaolej do smażenia
Mięso dzielimy na kotlety, rozbijamy.
Jajka mieszamy z
solą i
pieprzem - do smaku.Kotlety panierujemy kolejno w
mące,
jajku i
bułce tartej.
Ser ścieramy na tarce.Kotlety smażymy na niedużej ilości gorącego
oleju. Gdy jedna strona będzie już rumiana, przekładamy kotlety na drugą stronę i posypujemy z wierzchu warstwą startego
oscypka. Nakrywamy patelnię pokrywką i zmniejszamy płomień. Smażymy, aż spód kotletów będzie rumiany, a
ser się lekko roztopi.