ßßß Cookit - przepis na Kotlet schabowy lub drobiowy z oscypkiem

Kotlet schabowy lub drobiowy z oscypkiem

nazwa

Wykonanie

Oscypek to tradycyjny polski górski wędzony ser, wytwarzany z mleka owczego. Charakterystyczny dla terenów Podhala. W 2007 roku uzyskał status polskiego produktu regionalnego i posiada Chronioną Nazwę Pochodzenia (PDO). Oznacza to, że jako produkt musi spełniać ścisłe normy, i może być produkowany wyłącznie w określonych rejonach kraju. Jeśli nie macie dostępu do oryginalnego oscypka, na potrzeby poniższego przepisu można użyć sera "typu oscypek" lub po prostu dowolnego sera wędzonego. Danie będzie smakowało zarówno w kotletami wieprzowymi, jak i drobiowymi.
kotlety wieprzowe ze schabu lub filety z piersi kurczaka / indyka
po 2-3 łyżki startego oscypka na każdy kotlet
mąka pszenna
jajko + sól + świeżo zmielony czarny pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Mięso dzielimy na kotlety, rozbijamy.
Jajka mieszamy z solą i pieprzem - do smaku.
Kotlety panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Ser ścieramy na tarce.
Kotlety smażymy na niedużej ilości gorącego oleju. Gdy jedna strona będzie już rumiana, przekładamy kotlety na drugą stronę i posypujemy z wierzchu warstwą startego oscypka. Nakrywamy patelnię pokrywką i zmniejszamy płomień. Smażymy, aż spód kotletów będzie rumiany, a ser się lekko roztopi.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/04/Kotlet-schabowy-lub-drobiowy-z-oscypkiem.html