2 piersi kurczaka lub kawałek indykaser żółty ( u mnie morski)sól , pieprzmąkabułka tartakilka jajekolej2 łyżki margarynyPierś pokroić w plasterki (grubsze), osolić, popieprzyć. Ser zetrzeć na tarce. Do osobnych talerzyków sypać mąkę, bułkę tartą. Jajka rozmącić w kolejnym talerzyku. Ustawić je w kolejności: mąka, jajka, ser, bułka tarta i w tej kolejności obtaczać kawałki mięsa. Na patelni rozpuścić łyżkę margaryny i wlać olej (nie dużo- tak by kotleciki do połowy były zalane)- dobrze rozgrzać by ser nie przywierał.Bardzo ważne: sera ma być dużo- kawałek ma być obklejony jak jeż, im więcej tym lepiej. Potem ten ser dociskamy bułka tartą. Smażyć na rumiano. Jeżeli ser lepi się dna- znaczy jeszcze nie czas- dobrze zapieczony ser sam odchodzi od patelni. Nie przesadzać z olejem bo ser wypije każda ilość.ten sam sposób można zrobić schab.Podawać na gorąco lub na zimno jako przystawkę.