ßßß Cookit - przepis na "Kuchnia antyrakowa" - recenzja książki

"Kuchnia antyrakowa" - recenzja książki

nazwa

Składniki

Wykonanie

W dzisiejszych czasach niestety często zdarza się, że ktoś z naszych znajomych czy rodziny chorował bą dź choruje na raka. Chorzy są osłabieni, nie mają apetytu, a p odczas chemioterapii lub po jej zakończeniu, żywność jest bardzo ważna.
Aby pomóc takim osobom i ich rodzinom, zespół ludzi stworzył książkę " Kuchnia antyrakowa ".
Znajdziemy w niej przepisy na dania wspomagające leczenie i rekonwalescencję po okresie choroby nowotworowej. Przepisami podzielili się również cenieni szefowie kuchni i krytycy kulinarni, m.in. Mary Berry, Nigella Lawson, Ruth Rogers i Rick Stein.
Na początku książki znajduje się tematyczny spis treści, a na końcu alfabetyczny indeks potraw i produktów.
Książka składa się z dwóch części.
W pierwszej części książki znajdz uje się du ż o informacji na temat odżywiania się w tym trudnym okresie oraz wskazówki, które pozwolą wybrać najbardziej odpowiednią dla siebie dietę.
Cześć ta opisuje gdzie można znaleźć najważniejsze witaminy, rolę ćwiczeń fizycznych w procesie leczenia, emocjonalny stosunek do jedzenia, czy gotowanie jako części terapii.
W tej części znalazły się również tabele dopasowujące przepisy do poszczególnych problemów (jak słaby apetyt, niska energia, suchość w ustach itp.) oraz tabele z zaznaczonymi witaminami, jakie znajdują się w po szczególnych przepisach .
Druga część to ponad 150 przepisów na pożywne potrawy, lekkie posiłki, desery i przekąski .
Każdy przepis ma podaną wartość energetyczną, liczbę porcji i wskazówki dodatkowe dotyczące przygotowywania i produktów.
Przepis y na czas leczenia (dania bardziej kaloryczne i łatwiejsze do zjedzenia).
Przepis y po zakończeniu leczenia (propozycje zdrowych dań, które pomagają utrzymać zrównoważoną dietę).
W książce znalazłam kilka prz episów, które zrobiłam już kiedyś na blogu (smoothie z bananem i płatkami owsianymi, koktajl bananowo-jagodowy, batoniki owsiane, falafe l, zupa z soczewicy i pomidorów, czy l ody bananowe). Jednak jest wiele przepisów, których jeszcze nie robiłam, a wyg lądają zachęcająco i z chęcią je wy p róbuję .
Biorąc książkę do ręki, poczujemy jaka jest ciężka. Porządnie wydana, twarda oprawa, na dobrym papierze, z pięknymi zdjęciami. Przegląda się ją z wielką przyjemnością .
Jest dobrym pomysłem na prezent dla kogoś, kto zmaga/-ł się z chorobą, lub ma kogoś takiego w rodzini e.
Książka oprac owana przez specjalist ę w dziedzinie onkologii i jest przeznaczon a dla osób chorych lub tuż po chorobie.
Przeglądam składniki w przepisach i widz ę ser żółty, mleko, masło, śmietanę (które mogłyby by ć częściowo zastąpione np. oleje m kokosowym czy awokado), cuk ier (który mógłby być zamieniony np. na energetyczne daktyle), czerwone mi ęs o i uwaga - pojawił si ę też syr op glukozowy (!), jako składnik jednego przepis u.
O ile w diecie przeciętnego człowieka składniki może ni e mają aż tak wielkiego wpływu na organizm, o tyle organizm osłabiony po chemioterapii, powinien mieć jak najwięcej sk ładników o dużej wartości odżywczej(o czym pisał w swoich książkach np. d r Fu hr man).
Z abrakło mi w ksi ążce stopniowanej listy produktów odżywczych, pełnych witamin, jednocześnie umożliwiających przyt ycie po wyczerp ującej kuracji, aby pacjenci zwrócili uwagę na najbardziej wartościowe produkty (wó wczas te składniki, o których wspomniałam wcześniej, byłyby zapewne na końcu listy).
Przeczytałam kilkanaście ksi ążek na temat wpływu odżywiania na organizm. Jeśli chodzi o te mat wpływ u nabiał u na organizm, to m.in. d r Campbell przeprowadził badania, na podstawie których wywnioskował, że produkty odzwierzęce przyczyniają się do powstania ra ka. Cukier też nie jest wskaza ny przy raku czy innych cho ro bach.
Tak czy inaczej, s ą tylko moje spostrzeżenia, musiałam dorz ucić to o d siebie ...
A Wy, z jakimi wytycznymi (od lekarzy czy z książek), dotyczącymi odżywiania podczas choroby na raka, spotkaliście się? Zachęcam do komentowania.
Autor: zbiorowy
Wydawnictwo: Publicat
Format: 250x210mm
Liczba stron: 256
Okładka: Oprawa twarda
Cena: 54 zł
D ziękuję Wydawnictwu Publicat za przekazanie książki do recenzji :).
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2015/11/kuchnia-antyrakowa-recenzja-ksiazki.html