Wykonanie

Przygotowałam tę recepturę na pierniczki, myśląc o osobach z nietolerancjami na
kakao, gluten,
jajko,
nabiał czy
miód (osoby, które mogą spożywać
miód i
kakao, mogą dodać trochę do ciasta, a pierniczki będą jeszcze smaczniejsze).Za pierwszym razem pierniczki wyszły mi trochę za twarde, więc próbowałam z innymi proporcjami, aż wyszły odpowiednie. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu, więc mogą być przygotowane tuż przed Świętami.
Mąki można zrobić samemu, miksując składniki w mocnym blenderze (
ciecierzyca i
kasza jaglana wymaga uprzedniego uprażenia).145 g
mąki jaglanej130 g
mąki owsianej (bezglutenowej)50 g
mąki z
ciecierzycy35 g
mąki z
brązowego ryżu40 g zmielonego
siemienia lnianego80-90 g
cukru pudru (część można zastąpić
miodem)2 czubate łyżki
przyprawy do piernika5 łyżek
oleju190 g
wody(opcjonalnie trochę
kakao i
miodu)dodatkowo do dekoracji:- odrobina
soku z cytryny,
cukier puder- kolorowa posypka (
płatki czekoladowe,
truskawkowe, itp).Wymieszaj suche składniki.Do suchych składników dolej
olej i
wodę.Wymieszaj i zagnieć ciasto. Ciasto będzie raczej miękkie.Rozwałkuj ciasto na stolnicy, podsypując odrobiną dowolnej
mąki, na grubość 0,5 cm.Foremkami wykrawaj
ciasteczka, przenoś na szpatułce na formę silikonową lub papier do pieczenia.Piecz ok. 13-16 minut w 170'C.Po upieczeniu można polukrować (
cukrem pudrem wymieszanym z
sokiem z cytryny) oraz przyozdobić kolorową posypką.https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4