Tanie ale bardzo smaczne ciasteczkaserowe, które mimo iż nie zawierają spulchniacza to w pieczeniu rosną i trochę przypominają ciasto francuskie. Do ciasta nie dodaje się cukru, cała ich słodycz pochodzi z lukru. Z podanej porcji wychodzi około 100 małych ciasteczek.Składniki:1 i 1/2 szklanka mąki pszennej + do podsypania200 g białego sera z kostki150 g masła2 żółtka na lukier:1 białko (z małego jaja)około 3/4-1 szklanki cukru pudrukolorowa posypka cukrowaMąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować obficie podsypywać mąką i wycinać foremkami ciasteczka. Układać je na blaszce z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C, piec około kwadransa.Białko utrzeć z cukrem pudrem. Wystudzone ciasteczka lukrować i zdobić cukierkami.