Wykonanie
Pyszne, delikatne, rozpływają się ustach. Mi najbardziej smakowały te najbardziej wypieczone...Składniki:125 g
masła60 g
cukru pudru1 łyżka
kawy rozpuszczalnej (zmielonej)225 g
mąki pszennej1
jajko1
żółtko + 1 łyżka
mleka, do posmarowania
ciastek przed pieczeniemSkładniki na
lukier:40 g
cukru pudru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka posypki czekoladowej
Masło pokroić w małą kosteczkę. Umieścić w misce. Dodać 60 g
cukru pudru,
kawę i
mąkę. Wbić
jajko. Składniki wymieszać mikserem, następnie zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Zawinąć w folię przezroczystą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremką (lub szklanką) wycinać półksiężyce. Układać je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Żółtko roztrzepać z
mlekiem. Posmarować
ciasteczka. Piec 10 - 12 minut w temperaturze 175ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.40 g
cukru pudru utrzeć z
sokiem z cytryny. Powstały
lukier umieścić w woreczku, zrobić małą dziurkę, wycisnąć z niego
lukier, zrobić dekoracje na ciasteczkach. Natychmiast oprószyć posypką (
lukier szybko gęstnieje).Smacznego :-).