ßßß
Pyszne, delikatne, rozpływają się ustach. Mi najbardziej smakowały te najbardziej wypieczone...Składniki:125 g masła60 g cukru pudru1 łyżka kawy rozpuszczalnej (zmielonej)225 g mąki pszennej1 jajko1 żółtko + 1 łyżka mleka, do posmarowania ciastek przed pieczeniemSkładniki na lukier:40 g cukru pudru1 łyżka soku z cytryny1 łyżka posypki czekoladowejMasło pokroić w małą kosteczkę. Umieścić w misce. Dodać 60 g cukru pudru, kawę i mąkę. Wbić jajko. Składniki wymieszać mikserem, następnie zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Zawinąć w folię przezroczystą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremką (lub szklanką) wycinać półksiężyce. Układać je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko roztrzepać z mlekiem. Posmarować ciasteczka. Piec 10 - 12 minut w temperaturze 175ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.40 g cukru pudru utrzeć z sokiem z cytryny. Powstały lukier umieścić w woreczku, zrobić małą dziurkę, wycisnąć z niego lukier, zrobić dekoracje na ciasteczkach. Natychmiast oprószyć posypką (lukier szybko gęstnieje).Smacznego :-).