Wykonanie
Na Święta nie mogło zabraknąć makowca, jednak chciałam by był niestandardowy, szukałam, szukałam i znalazłam prawie roladę, ale z
makiem na wierzchu. Spodobała mi się i ją zrobiłam. Wyszła i wyglądała imponująco. Na zdjęciach wypiek jest zrobiony z podwójnej ilości składników, ale lojalnie ostrzegam, że ledwie się
mieście w piekarniku i łatwo jest go nie dopiec w środku. Połowa składników, czyli ilości z przepisu są spokojnie wystarczające dla kilku łasuchów.350 g
mąki pszennej1 paczka
suszonych drożdży (7 g)100 g
cukru125 ml letniego
mleka25 g roztopionego
masła1
jajko1/2 dużej puszki masy makowej (lub ok 400g domowej)
Sok z cytrynyCukier puder.Wszystkie składniki oprócz
masła łączymy i wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach dodajemy roztopione, przestudzone
masło i ponownie wyrabiamy. Gdy ciasto jest dobrze wyrobione i odchodzi od ręki lub ścianek naczynia odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.Następnie wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokątny placek, którego całą powierzchnię smarujemy masą
makową. Zwijamy w rulon, przecinamy wzdłuż na dwa pasy, które następnie przeplatamy i tworzymy rozetę lub wieniec.Pieczemy w temperaturze 170 C przez ok. 45 min.Z
soku z cytryny i
cukru pudru robimy
lukier i polewamy nim naszego makowca.