Wykonanie
Rewelacyjne
ciastka i z całą pewnością warto poświęcić im odrobinę uwagi :)Bardzo kruche, z wspaniałym marcepanowym środkiem. Choć wyglądają może niepozornie, smakiem nadrabiają to z nawiązką.
Składniki na 30
ciasteczek :4
żółtka150 g. miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka pasty waniliowej1 łyżeczka drobnej
kawy rozpuszczalnejok. 400 g. masy marcepanowejPrzygotowanie:Miękkie
masło miksuję z
cukrem,
żółtkami,
kawą i pastą
waniliową na puszysty krem, po czym dodaję przesianą
mąkę i łyżką mieszam do połączenia składników. Przekładam ciasto na podsypaną
mąką stolnicę i szybko zagniatam, po czym schładzam je w lodówce przez 30 minut.Masę marcepanową dzielę na 30 kulek wielkości małego
orzecha włoskiego.Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 0, 5 cm, wykrawam szklanką kółka. Na środku każdego kółka układam kulkę marcepanową i w dłoni oklejam ją
ciastem, po czym zbieram 5 "dzióbków", by ciasto otulało dokładnie kulkę.Piekę
ciasteczka w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 25 minut, aż się pięknie zezłocą. Podaję posypane
cukrem pudrem.Przepis autorski.