Wykonanie
Sernik bardzo smaczny, efektownie wygląda i nie wymaga dużego nakładu pracy.Przepis źródło intranet. Polecam :)

SKŁADNIKI NA CIASTO :1 szklanka
mąki pszennej1
budyń czekoladowy bez
cukru2 łyżki ciemnego
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
wody4 duże
jajka1/2 szklanki
cukruBiałka ubijamy na sztywno, dalej ubijając dodajemy
cukier, następnie
żółtka ,
wodę i
mąkę wymieszaną z proszkiem,
kakao z
budyniem. Formę o wymiarach 30/25, wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w 170-180 *C, przez około 25 minut.Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Po ostudzeniu kroimy zaczynając od krótszej strony, na 8 kawałków.
SER :1 kg
sera wiaderkowego, mielonego6
jajek1/2 kostki
margaryny1
budyń waniliowy bez
cukru3/4 szklanki
cukruMargarynę ucieramy z
cukrem, dodajemy
żółtka, następnie
ser,
budyń i dokładnie mieszamy.Na koniec piana z
białek ubita na sztywno, delikatnie mieszamy aż składniki
sera się połączą.Na blaszkę, na której piekliśmy
biszkopt (wyłożoną papierem), kładziemy cztery kawałki ciasta, zachowując odstęp około 2 cm odległości. Luki wypełniamy połową masy twarogowej aż będzie równa powierzchnia, na to kładziemy pozostałe paski ciasta i wylewamy resztę
sera.Paski lekko wcisnęłam w
ser bo troszkę odstawały. Sernik pieczemy około 50 minut w temperaturze 170-180 *C.Po upieczeniu pozwalamy ciastu spokojnie ostygnąć, nie otwieramy piekarnika przez około 1 godzinę.Gotowy sernik polewamy rozpuszczoną, ciemną
czekoladą i posypujemy wiórkami.Sernik kroimy wzdłuż tak aby było widać szachownicę z ciasta.Smacznego.
