ßßß Cookit - przepis na SERNIK SZACHOWNICA

SERNIK SZACHOWNICA

nazwa

Wykonanie

Sernik bardzo smaczny, efektownie wygląda i nie wymaga dużego nakładu pracy.
Przepis źródło intranet. Polecam :)
SKŁADNIKI NA CIASTO :
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń czekoladowy bez cukru
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki wody
4 duże jajka
1/2 szklanki cukru
Białka ubijamy na sztywno, dalej ubijając dodajemy cukier, następnie żółtka ,wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem, kakao z budyniem. Formę o wymiarach 30/25, wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w 170-180 *C, przez około 25 minut.
Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Po ostudzeniu kroimy zaczynając od krótszej strony, na 8 kawałków.
SER :
1 kg sera wiaderkowego, mielonego
6 jajek
1/2 kostki margaryny
1 budyń waniliowy bez cukru
3/4 szklanki cukru
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, następnie ser, budyń i dokładnie mieszamy.
Na koniec piana z białek ubita na sztywno, delikatnie mieszamy aż składniki sera się połączą.
Na blaszkę, na której piekliśmy biszkopt (wyłożoną papierem), kładziemy cztery kawałki ciasta, zachowując odstęp około 2 cm odległości. Luki wypełniamy połową masy twarogowej aż będzie równa powierzchnia, na to kładziemy pozostałe paski ciasta i wylewamy resztę sera.
Paski lekko wcisnęłam w ser bo troszkę odstawały. Sernik pieczemy około 50 minut w temperaturze 170-180 *C.
Po upieczeniu pozwalamy ciastu spokojnie ostygnąć, nie otwieramy piekarnika przez około 1 godzinę.
Gotowy sernik polewamy rozpuszczoną, ciemną czekoladą i posypujemy wiórkami.
Sernik kroimy wzdłuż tak aby było widać szachownicę z ciasta.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/02/sernik-szachownica.html