ßßß Cookit - przepis na KARPATKA

KARPATKA

nazwa

Wykonanie

Ciasto karpatkę chyba wszyscy znają,to pyszne,ptysiowe ciasto uwielbiają dzieci i nie tylko.Ja przygotowuje ją z dwóch porcji ciasta i kremu,proporcje wystarczają na blaszkę,polecam mój,sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI : na blaszkę 35/25
CIASTO :
1 i 1/2 szklanki wody
3/4 kostki margaryny
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
6 dużych jajek
KREM BUDYNIOWY :
Masę budyniową przygotowujemy z dwóch porcji,dodaję do niego olejek migdałowy.Masa jest dość gęsta i nie rozlewa się w karpatce.Ciasto ładnie się kroi.
krem budyniowy
PRZYGOTOWANIE :
Wodę z margaryną ogrzewamy,kiedy tłuszcz się rozpuści a woda zacznie gotować wsypujemy mąkę i bardzo energicznie,trzepaczką mieszamy aż składniki się połączą.Zakręcamy gaz i jeszcze chwilkę mieszamy.Ciasto będzie gęste.
Po całkowitym ostudzeniu,do ciasta wbijamy jajka i mieszamy mikserem aż ciasto stanie gładkie i lśniące.
Dzielimy je na dwie części.
Blaszkę smarujemy olejem i sypiemy bułką tartą.Na to rozsmarowujemy częśc ciasta (bardzo się klei) łyżką maczając ją w wodzie.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 * C,kiedy będzie już gorący wkładamy blaszkę z ciastem i pieczemy około 20 minut.Ciasto powinno ładnie wyrosnąć (twożą się wtedy piękne górki) i zarumienić się.
Po upieczeniu przygotowujemy tak samo drugą część ciasta.
W między czasie robimy krem budyniowy.
Kiedy płaty karpatki już ostygną kładziemy pierwszy blat ciasta na blaszkę,obrócony spodem do góry,na to rozsmarowujemy masę budyniową i układamy drugi blat ciasta,lekko je dociskając.
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub odrobiną płynnej czekolady.Karpatkę przechowujemy w lodówce.Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/01/karpatka.html