Wykonanie
Ciasto karpatkę chyba wszyscy znają,to pyszne,ptysiowe ciasto uwielbiają dzieci i nie tylko.Ja przygotowuje ją z dwóch porcji ciasta i kremu,proporcje wystarczają na blaszkę,polecam mój,sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI : na blaszkę 35/25CIASTO :1 i 1/2 szklanki
wody3/4 kostki
margaryny1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej6 dużych
jajekKREM BUDYNIOWY :Masę budyniową przygotowujemy z dwóch porcji,dodaję do niego
olejek migdałowy.Masa jest dość gęsta i nie rozlewa się w karpatce.Ciasto ładnie się kroi.
krem budyniowyPRZYGOTOWANIE :
Wodę z
margaryną ogrzewamy,kiedy tłuszcz się rozpuści a
woda zacznie gotować wsypujemy
mąkę i bardzo energicznie,trzepaczką mieszamy aż składniki się połączą.Zakręcamy gaz i jeszcze chwilkę mieszamy.Ciasto będzie gęste.Po całkowitym ostudzeniu,do ciasta wbijamy
jajka i mieszamy mikserem aż ciasto stanie gładkie i lśniące.Dzielimy je na dwie części.Blaszkę smarujemy
olejem i sypiemy
bułką tartą.Na to rozsmarowujemy częśc ciasta (bardzo się klei) łyżką maczając ją w wodzie.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 * C,kiedy będzie już gorący wkładamy blaszkę z
ciastem i pieczemy około 20 minut.Ciasto powinno ładnie wyrosnąć (twożą się wtedy piękne górki) i zarumienić się.Po upieczeniu przygotowujemy tak samo drugą część ciasta.W
między czasie robimy krem budyniowy.Kiedy płaty karpatki już ostygną kładziemy pierwszy blat ciasta na blaszkę,obrócony
spodem do góry,na to rozsmarowujemy masę budyniową i układamy drugi blat ciasta,lekko je dociskając.Gotowe ciasto posypujemy
cukrem pudrem lub odrobiną płynnej
czekolady.Karpatkę przechowujemy w lodówce.Smacznego.