Wykonanie
Dzisiaj pomysł na smaczne
ciasteczka walentynkowe,
malinowo-
kokosowe.Idealne na prezent dla ukochanych osób.Niestety nie miałam dużej foremki do
ciastek serduszka,więc wycięłam je ręcznie i udekorowałam
kokosem oraz
dżemem.Natomiast małe
ciasteczka serduszka,posmarowałam
malinami i skleiłam.
Serca duże możemy zapakować i podarować najbliższym nam osobom.

SKŁADNIKI :200 g
masła3/4 szklanki
cukru pudru2 i 1/2 szklanki
mąki3
żółtkaWszystkie składniki zagniatamy.Zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.Następnie rozwałkowujemy ciasto na 3-4 mm,wycinamy duże serduszka,tyle ile potrzebujemy,jeżeli nie mamy takiej foremki
serca,można to zrobić radełkiem.Z reszty ciasta można przygptpwać małe
ciasteczka serduszka.
KOKOS :150 g
kokosu3
białka1/2 szklanki
cukru1 łyżka
masłaKokos z
cukrem podgrzewamy na małym ogniu około 4-5 minut,tak aby
cukier i
masło się rozpuściły(w przepisie jest aby prużyć również z
białkami ale masa wychodzi zbyt twarda,więc lepiej jest dodać
białka później) .Kiedy
kokos lekko przestygnie,wlewamy
białka i dokładnie mieszamy.Masa jest płynniejsza i lepiej się nią szprycuje.
Kokos przekładamy do szprycy o dużym otworze i dekorujemy
ciasteczka po ich obwodzie.Jeżeli ciężko się będzie szprycować,
kokos układamy ręką .Pieczemy w piekarniku,w temperaturze 180 *C,przez około 10-12 minut.
MALINY :1 słoik
konfitury malinowej (użyłam domowej)2 płaskie łyżeczki
żelatynyKonfiturę podgrzewamy w garnku,na małym ogniu z
żelatyną,mieszamy około 3-4 minuty.Odstawiamy i co jakiś czas mieszamy,tak aby
żelatyna dobrze się rozpuściła.Kiedy
galaretka malinowa zacznie tężec wylewamy po 1-2 łyżeczki na środek
ciasteczek,równo ją rozsmarowując.
Ciastka zostawiamy aż masa całkowicie zastygnie.Duże serduszka ozdobnie pakujemy i wręczamy bliskim nam osobą.Małe,upieczone
ciasteczka smarujemy przygotowanymi
malinami i je sklejamy.Pozostawiamy na jedną dobę aby troszkę zmiękły.Polewamy lukrem lub
białą czekoladą.Dekorujemy koralikami.Smacznego.



