Wykonanie
Kostka dyniowa to wilgotna babka, przełożona
marmoladą z
jabłek i obtoczona w
mlecznej polewie oraz kokosie.Kostka jest bardzo pyszna, słodka i idealna do
kawki, na przyjęcia itp. Ciasto piecze się szybko, pięknie pachnie
cynamonem. Jedyna zabawa to maczanie kostek ciasta w polewie i kokosie, oraz czekanie aż polewa zastygnie.

SKŁADNIKI :3/4 szklanki musu z dyni gotowanej3/4 szklanki
cukru3 szklanki
mąki tortowej2 duże
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 szklanka
oleju3 łyżki gęstego
jogurtu1/2 łyżeczki
cynamonu1 gęsty
dżem jabłkowyJajka ubijamy mikserem z
cukrem, aż podwoi swoją objętość, następnie wlewamy
jogurt,
olej i mus z dyni. Dalej miksując wsypujemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
cynamonem. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy prostokątnej 25/30. Pieczemy 45 minut w nagrzanym piekarniku do 180 *C, do suchego patyczka.Ciasto studzimy, przecinamy na dwie połówki, smarujemy
dżemem i ciasto składamy. Pozostawiamy na 30 minut aby naszło.POLEWA :125 g
masła10 łyżek
cukru6 łyżek
pełnego mleka w proszkuMasło rozpuszczamy w garnku z
cukrem, zagotowujemy, studzimy. Do ciepłej ale nie gorącej polewy wsypujemy
mleko w proszku, dokładnie mieszamy. Polewa w miarę stygnięcia będzie się robiła gęściejsza.Ponadto;200 g wiórek
kokosowychCiasto kroimy na paski a z pasków kroimy kwadraciki, średniej wielkości, maczamy w polewie, następnie w kokosie i układamy na talerzu.
Ciastka przekładamy do lodówki, polewa z
kokosem szybciej się zsiądzie. Przed podaniem kostkę można przekroić na pół ale jest to niekonieczne. Smacznego.Uwagi ; Ja przechowuje kostkę w pojemniku w lodówce
ciastka wtedy są twardsze i mniej klejące.


