ßßß Cookit - przepis na Ryż z pikantnym sosem z mięsem

Ryż z pikantnym sosem z mięsem

nazwa

Wykonanie

Danie z typu jedno-garnkowych.
My jadamy najczęściej takie dania ze świeżym pieczywem :) ale tym razem postanowiłam podać całość z ryżem - dla odmiany.
Na ryż nałożyłam dodatkowo niteczki chili dla smaku i pikantności.
Dodatkowo bardzo ładnie wyglądają na talerzu :)
Dla zainteresowanych można je zakupić tu: Sklep Skworcu
Na dole posta można też zobaczyć zdjęcie niteczek:)
Składniki:
2 woreczki ryżu 2x100g Basmati firmy Sonko
2 puszki krojonych pomidorów
puszka czerwonej fasoli
łyżeczka koncentratu
ok 400g mięsa mielonego
olej
4 łyżki kukurydzy
marchew
papryka zielona
papryka czerwona
sól
pieprz
papryka czerwona suszona
chili
łyżka śmietany
Przygotowanie:
Mięso smażę na patelni na odrobince oleju aż się ładnie zetnie. Marchew obieram, myję i kroję w paski lub w plasterki i dorzucam do mięsa. Czerwoną fasolę dokładni przepłukuję na sitku i odcedzoną dodaję do mięsa. Pomidorki w puszce dodaje również na patelnie do reszty. Obie papryki - czerwoną i zieloną myję i kroję w paski lub w dowolne kawałki i dołączam do reszty. Mieszam i przyprawiam do smaku. Nie żałuję również chili i papryki czerwonej suszonej ostrej. Potrawa musi być lekko pikantna. Czubatą łyżeczkę koncentratu wkładam do szklanki, zalewam gorącą wodą i mieszam po czym wlewam do reszty. Całość podsmażam razem najlepiej pod przykryciem. Gdy sosu jest mało to dolewamy jeszcze koncentratu i wody. Dodaję również kukurydzę z puszki. Ja lubię sosik zaciągnąć jeszcze odrobiną śmietany 18% ale nie jest to konieczne. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu czyli około 12 minut. Całość podaję na ciepło - ryż obsypany nitkami chili z sosem
Niteczki wyglądają tak:
Źródło:http://elficzna.blogspot.com/2012/10/ryz-z-pikantnym-sosem-z-miesem.html