Wykonanie
Danie z typu jedno-garnkowych.My jadamy najczęściej takie dania ze świeżym
pieczywem :) ale tym razem postanowiłam podać całość z
ryżem - dla odmiany.Na
ryż nałożyłam dodatkowo niteczki
chili dla smaku i pikantności.Dodatkowo bardzo ładnie wyglądają na talerzu :)Dla zainteresowanych można je zakupić tu: Sklep SkworcuNa dole posta można też zobaczyć zdjęcie niteczek:)
Składniki:2 woreczki
ryżu 2x100g Basmati firmy Sonko2 puszki krojonych
pomidorówpuszka
czerwonej fasoliłyżeczka koncentratuok 400g
mięsa mielonegoolej4 łyżki
kukurydzymarchewpapryka zielonapapryka czerwonasólpieprzpapryka czerwona suszona
chiliłyżka
śmietanyPrzygotowanie:
Mięso smażę na patelni na odrobince
oleju aż się ładnie zetnie.
Marchew obieram, myję i kroję w paski lub w plasterki i dorzucam do
mięsa.
Czerwoną fasolę dokładni przepłukuję na sitku i odcedzoną dodaję do
mięsa.
Pomidorki w puszce dodaje również na patelnie do reszty. Obie
papryki - czerwoną i zieloną myję i kroję w paski lub w dowolne kawałki i dołączam do reszty. Mieszam i przyprawiam do smaku. Nie żałuję również
chili i
papryki czerwonej suszonej ostrej. Potrawa musi być lekko pikantna. Czubatą łyżeczkę koncentratu wkładam do szklanki, zalewam gorącą
wodą i mieszam po czym wlewam do reszty. Całość podsmażam razem najlepiej pod przykryciem. Gdy
sosu jest mało to dolewamy jeszcze koncentratu i
wody. Dodaję również
kukurydzę z puszki. Ja lubię sosik zaciągnąć jeszcze odrobiną
śmietany 18% ale nie jest to konieczne.
Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu czyli około 12 minut. Całość podaję na ciepło -
ryż obsypany nitkami
chili z sosem
Niteczki wyglądają tak: