Wykonanie
Oj na ten chłodnik to chodziła za mną ochota od dawna! Nie mogłam się zdecydować z czego zrobić, bo na wszystko miałam apetyt! A wybór świeżych warzyw jest teraz ogromny...W końcu postawiłam na
botwinkę i
rzodkiewki i
ogórki <3 i
koper ! i
szczypiorek!Chłodnik wyszedł na prawdę smaczny. Zjadłam go na prawdę sporo! (ale chyba mama więcej)

Składniki:pęczek
rzodkiewek - ok 10 sztuk2 świeże
ogórkiburaczki z dwóch pęczków botwiny +liście i łodygiduży pęczek
szczypiorkusok z połowy
cytrynyduży pęczek
koprusólpieprzjogurt naturalny - 3 x 400g
woda

Wykonanie:Zaczynamy od botwiny. Potrzebuję
buraczki z dwóch pęczków
botwinki i liście z łodygami z jednego pęczka. Wszystko bardzo dokładnie myję i opłukuję z piasku. Najpierw
buraczki - lekko obieram, kroję w kawałeczki i wrzucam do dużego woka lub garnka. Zalewam
wodą tak, aby jedynie lekko zakryła
buraki i zaczynam podduszać. W tym czasie siekam na drobno łodyżki i liście i dorzucam do
buraków. Dolewam znowu trochę
wody aby zakryła całość. Podduszam aż wszystko ładnie zmięknie - jakieś 15 minut, co chwilę mieszając a następnie odstawiam do wystudzenia. W tym czasie myję
ogórki,
rzodkiewki,
koper i
szczypior.
Ogórki obieram i ścieram na tarce.
Rzodkiewki oczyszczam z ogonków i też ścieram na tarce.
Koper i
szczypiorek siekam na drobno. Gdy
buraczki wystygną dodaję wszystkie pozostałe warzywa i mieszam. Dolewam schłodzony w lodówce
jogurt, doprawiam solidnie do smaku oraz dolewam
sok z cytryny. Można również dosypać ulubionych
ziół np
bazylię. Zupa gotowa do podania :) Można podawać z jajeczkiem ugotowanym na twardo.



