Wykonanie
Do kuchni ukraińskiej
wrócę za moment i przepis na pampuszki podam z całą pewnością. Dzisiaj jednak mam ochotę na zupełnie inny temat. Jestem pewna, że mój entuzjazm w związku z tym odkryciem kulinarnym, podzielą wszyscy, którzy tu zajrzą.Pewnego dnia moja zaprzyjaźniona Marysia, która spędziła jakiś czas w Danii, zapytała mnie, czy nie znam przepisu na drożdżówki duńskie z
cynamonem. Marysia wspomina je do dzisiaj i
mówi, że te duńskie są pyszne. Pomyślałam, że gdzieś taki przepis już widziałam, ale nie zwróciłam na niego uwagi, jako że drożdżówki nie są moim ulubionym
ciastem. Owszem, drożdżówka z ogromną ilością kruszonki wzbudza mój entuzjazm, ale jednocześnie obawę co do ilości kalorii kryjących się w kruszonce. Marysia uparcie twierdziła, że te duńskie są mokre i słodkie i całe
cynamonowe, nie jak drożdżówki.Nagle mam, przepis w jednym z letnich numerów 'Food and Friends' pod hasłem przepisy z Gotlandii.Why not give it a try, pomyślałam. Poszukałam, zakupiłam składniki i rewelacja! Cały dom wypełniony maślanym zapachem
cynamonu, na półmisku piętrzą się przecudnej urody
ślimaki z
cynamonem. A moja amerykańska córka, czyli ta, która zjeżdża do domu tylko na dwa letnie miesiące, rozpoznała w drożdżówkach amerykański przysmak
śniadaniowy, który tam się nazywa 'Cinnamon Rolls'. Kupuje się gotowe rolki ciasta, które przed pieczeniem kroi się na krążki, piecze i je na gorąco z
masłem na śniadanie.

Nazwę drożdżówki zawdzięczają
ciastu drożdżowemu, z którego są robione, ale ciasto jest nasączone
masłem i
przyprawami i nie ma nic z suchości i nadmuchania
ciasta drożdżowego.Fachowa nazwa to:PSZENNE DROŻDŻÓWKI Z
CIASTEM WSTĘPNYMIlość wystarcza na ok.30 sztuk; ja zwykle robię z połowy składników i starcza to na 17 - 18 mniejszych
ciastek.ciasto wstępne:1/2l
mleka50g
drożdży500g
mąki pszennejciasto pszenne:500g
mąki pszennej5g
soli7g
kardamonu200g
cukru200g
masłanadzienie czyli filling:250g
masła o temperaturze pokojowej250g
cukrucynamon,
kardamon,
cukier waniliowy - do wyboru, co kto lubi1
jajko rozbełtane, do smarowania drożdżówek, żeby ładnie wyglądałyCiasto wstępne:Podgrzej
mleko do temperatury ciała - po prostu użyj palca do sprawdzenia temperatury. Rozpuść
drożdże w
mleku i, mieszając, dodaj
mąkę.Odstaw aż zacznie rosnąć.

Kiedy zacznie rosnąć, dodaj do niego składniki na ciasto pszenne. Wyrób ciasto, aż będzie elastyczne, i aż podwoi swoją objętość.


Nadzienie:Wymieszaj wszystkie składniki, czyli
masło,
cynamon i
cukier.Rozwałkuj wyrośnięte ciasto, w miarę możliwości w kształt prostokąta. Wyłóż nadzienie na rozwałkowane ciasto i rozprowadź równo na całej powierzchni ciasta.


To nadzienie jest przyprawione
cynamonem, ale możecie użyć
kardamonu czy po prostu
cukru waniliowego.Ciasto:
Zwiń ciasto na trzy części: 1/3 z jednej strony w kierunku środka, to samo zrób z drugiej strony, a
potem wyrównaj końce. Pokrój je w paski o szerokości mniej więcej 2cm.


Teraz trudna cześć;
owiń paski wokół palców tak, aby się skręciły, ale musisz to zrobić ostrożnie, żeby się nie poprzerywały.Teraz pozawijaj je w
ślimaki i zostaw na blaszce do pieczenia na godzinę do wyrośnięcia.


Pieczenie:Rozgrzej piekarnik do 200'C.
Jajko roztrzep i posmaruj, najlepiej przy pomocy pędzla, drożdżówki przed pieczeniem. Dzięki temu uzyskają piękny złocisty kolor. Posyp
cukrem, najlepiej takim w kryształach.Piecz przez około 12 minut, albo aż będą złociste. Z mojego doświadczenia czas pieczenia często jest trochę dłuższy.

