Wykonanie

Uwielbiam takie temperatury. Wszyscy narzekają na upał, a ja wolę pełne słońce niż bure niebo. Chodzę "na ostatnich" nogach i nie wiem, gdzie mam kolana, a gdzie kostki, ale takie już uroki ciężarnej. Temperatura dodaje mi wagi, a ja i tak uśmiecham się, kiedy słońce zagląda przez ramię. Flirtuje ze mną od wczesnych godzin. Nie
mogę mu pozwolić na beztroskie harce i zatopić się w jego promieniach, ale raz po raz pozwalam na delikatne muśnięcia, nawet brzucha, na tarasie. Popijam schłodzoną lemoniadę, warzywne smoothie,
owocowe koktajle i kombinuję jak tu nic nie robić...Pierwsze, polskie
truskawki sprzyjają leniuchowaniu. Pełna miseczka z
miętowym cukrem podjadana przez cały dzień, częściowo ląduje w lekkiej
bezie. Angielski krem, od zawsze ulubiony do letniego deseru z
owocami, też nie wymaga dużo pracy. I tak o to, prawie nic nie robiąc, przedstawiam Wam zrobioną, perfekcyjnie, MiniPavlovą.

Składniki na 5 sztuk, o średnicy 15 cm:5
białek270 g
cukru pudru1 łyżka
octu jabłkowego1 łyżka
mąki ziemniaczanejUbić same
białka. Kiedy piana jest już biała dodawać po 50 g
cukru, ubijając około 3-4 minuty. Na końcu dodać
ocet i
mąkę i krótko wymieszać.Odrysować 5 okręgów i przełożyć masę. W środku, metalową łyżką, zrobić wgniecenie lub wybrać pianę i przełożyć na boki. Piec 30 minut w 150 stopniach. Zostawić w zamkniętym piekarniku na kolejne 30 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki i po kolejnych 30 wyjąć i studzić dalej na kratce.Krem custard:3
żółtkapłaska łyżeczka otartej
skórki z cytryny (opcjonalnie, ale do
bezy, cytrynowa nuta jest bardzo wskazana)20 g
skrobii kukurydzianejpół łyżeczki skórki otartej z
cytryny150 ml
śmietany kremówki170 ml pełnotłustego
mleka120 g drobnego
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowegoW rondlu z grubym dnem wymieszać
żółtka z
cukrem i
skrobią, na bardzo wolnym ogniu. Kiedy składniki się połączą dolać
śmietanę i
mleko, zwiększyć ogień (6 na płycie) i stale mieszać, aż zgęstnieje i zacznie się gotować. Od razu zdjąć, przełożyć do zimnej, metalowej miski i przykryć folią spożywczą, tak, żeby dotykała kremu. Odstawić w chłodne miejsce, a
potem do lodówki.Zimnym kremem wypełnić
bezy.
Truskawki podzielić na ćwiartki i udekorować, obficie, wierzch Pavlovej. Podać z listkami
mięty lub posypać
miętowym cukrem .