ßßß
SKŁADNIKI: (blacha 45x35 cm)Beza:6 białek (ok. 150 g)3/4 szklanki cukru1 łyżka octu jabłkowego lub winnego białego2 łyżki mąki ziemniaczanejKrem:250 ml śmietanki kremówkicukier waniliowy1/3 szklanki cukru pudrusok z połowy cytrynyPRZYGOTOWANIE:Białka ubijamy na pianę, następnie dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną pianę. Teraz dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet, dobrze mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią masę, wygładzamy. Bezę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 C przez 20-25 minut.Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. Dodajemy sok z cytryny i miksujemy chwilkę do wymieszania się kremu.Gorącą bezę delikatnie przekładamy na ściereczkę i ostrożnie zwijamy na kształt rolady. Zostawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem. Grubo na środku i cieniej przy brzegach. Bezę ponownie rolujemy i schładzamy w lodówce najlepiej przez noc. Roladę kroimy na plastry. Ja podaję ją posypaną kakao wraz z suszoną żurawiną. Smacznego!