Wykonanie
Zbliża się lato, więc trzeba zwiększyć ilość
marchewki w codziennej diecie. Nie koniecznie jednak musimy chodzić po mieszkaniu chrupać domownikom za uchem (chociaż ja uwielbiam to robić :P) i ich denerwować. Możemy wykorzystać
marchew w nieco inny sposób: zetrzeć i dorzucić ją do ciasta. Na pewno wszyscy skuszą się na kawałek, nawet osobniki wrogo nastawione do warzyw, nie
oprą się i skosztują wypieku.Na pewno kuszące też będą dodatki:
pomarańcza,
żurawina i moja ulubiona
biała czekolada. Już nie
mogę się doczekać kiedy znowu upiekę to cudo!

Składniki:- 300 g
mąki pszennej- 210 g
marchewki- 80 g
cukru- 4
jajka- 3/4 szklanki
oleju rzepakowego- 1 i 1/2 łyżeczki
sody- 1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżeczki
cukru cynamonowego- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 1/2 łyżeczki
imbiruDodatki:- 1/2 tabliczki
białej czekolady (50 g)- 1
pomarańcza- 2 łyżki
suszonej żurawiny

Wykonanie:Najpierw ubijamy
białka z
cukrem, dodajemy
żółtka i odstawiamy na chwilkę.
Mąkę przesiewamy z proszkiem,
sodą,
cukrem,
cynamonem i
imbirem. Suche składniki łączymy z ubitymi
jajkami, a następnie wlewamy
olej i wrzucamy startą na drobnym oczku
marchewkę.Na koniec dodajemy posiekaną
czekoladę, sparzoną we wrzątku
żurawinę i pokrojoną w kostkę
pomarańczę. Najlepiej przed wrzuceniem
bakalii oprószyć je
mąką.Gotowe ciasta przekładamy do blaszki (natłuszczonej i obsypanej
bułką tartą) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Marchewkowe ciasto pieczemy przez 45 min w temperaturze 180 st.


